Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Mörtbollar

Filéa mörten, ta bort revbenen och fiskhuden. Skär filéerna på längden i fina remsor och mal dem med övriga ingredienser till en jämn blandning med hjälp av en stavmixer. Forma blandningen till små bollar med hjälp av två skedar och rulla bollarna i en blandning av sesamfrö och ströbröd. Detta är ett bra sätt att förbereda en barnvänlig och hälsosam måltid med vilken fisk med ben som helst.

400 g mörtfilé i remsor (4–8 fiskar)
100 ml ströbröd
1 ägg
50 ml olja eller smör

En halv lök, hackad

Salt


Smet

100 ml sesamfrö

200 ml ströbröd


Sås

200 g yoghurt (turkisk eller motsvarande)
1 tsk socker
Saft och skal från ½ citron
1 msk färsk mynta, hackad

Salt

 

Stek i små omgångar på medelhög värme i rikligt med olja tills de är krispiga. Om du vill kan du tillsätta smör i oljan. Knaprigt stekt mört kan ätas med ben och allt. Servera med potatismos och ärtor, stekta grönsaker och sallad. Den färska myntasåsen passar bra ihop med fet fisk.

Mört (Rutilus rutilus)



- Perfekt storlek för en matfisk: 15–25 cm
- Trivs i havet, sjöar och floder
- Mört kan lätt fångas genom fiske med liten krok

- Föredraget bete: maskar, larver, deg, majs

 

Användning

- Välsmakande och fettsnål

- Ingen risk för maskar – mört kan ätas rå!

- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar

- Konserverad rökt mört är utsökt

- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)



Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk

All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.


Text och bilder: Sakke Yrjölä

 

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!