Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Värme- och pimpeloveraller

På den här sidan hittar du våra värme- och pimpeloveraller som inte bara lämpar sig för pimpelturer utan också för andra vinteraktiviteter. En värme- eller pimpeloverall är viktig utrustning i vinterns tuffa och växlande väderförhållanden. Den håller effektivt blåsten och kylan på avstånd även i hård köld.

Värme- eller pimpeloverallen är vinterfriluftarens räddning i kölden. Eftersom pimpelfiske skiljer sig avsevärt från rask vintermotion på så sätt att man sitter långa stunder nästan orörlig, krävs speciella egenskaper av pimpeloverallen. Därför är det första du behöver tänka på vid valet av overall vad du ska ha den till. Här nedan räknar vi upp tre väsentliga saker du bör beakta när du väljer overall.

Beakta detta vid valet av värme- eller pimpeloverall

Ska du ha den till raska vinterpromenader? Eller pimpelturer i bitande köld? Oavsett vad ditt behov är hittar du garanterat en lämplig overall i vårt sortiment. För att kunna göra ett bra val, läs här vilka egenskaper du bör beakta när du väljer overall.

1. Andningsförmåga

En skillnad mellan värme- och pimpeloveraller är andningsförmågan. Du kanske spontant tänker att det är klart att det är bra om overallen andas, men myntet har också en baksida; ju mer materialet andas, desto mer släpper det också ut värme. Därför kan andningsförmågan vara mer till skada än till nytta om du ska sitta stilla, till exempel vid pimpelfiske.

Andningsförmågan anges i gram per kvadratmeter under ett dygn. Det betyder alltså hur många gram fukt som kommer ut genom materialet per kvadratmeter tyg under 24 timmar (g/m²/24h).

Om andningsförmågan är exempelvis 8 000 g/m²/24 timmar, betyder det att overallen på ett dygn släpper ut så mycket som 8 000 gram fukt, eller svett, per kvadratmeter tyg. En sådan andningsförmåga är utmärkt för rask vintermotion eftersom fukten som bildas släpps ut effektivt. En pimpelfiskare som sitter stilla behöver däremot inte nödvändigtvis en overall med så god andningsförmåga.

2. Vattentäthet

Det andra du behöver tänka på när du väljer overall är vattentätheten. Ett vattentätt material släpper alltså inte igenom vatten. Det håller regn och snö utanför och håller användaren torr inuti plagget. Om du tänker fiska i snöyra eller vill att overallen ska gå att vada och sitta i snön med, är det bäst att välja en vattentät overall.

Vattentätheten påverkar vanligtvis andningsförmågan; ju bättre materialet tål vatten desto mindre andas det. Vattentäta material görs väldigt täta för att hålla vattnet utanför. Det betyder också att det finns mindre plats för luftöppningar eller andra små hål som skulle möjliggöra andning. Därför är det viktigt att kolla att andningsförmågan är lämplig när du väljer en vattentät overall.

Materialets vattentäthet mäts i millimeter: hur många millimeter vatten som kan ”stå” på materialet innan det släpper igenom något. Om en pimpeloverall till exempel har vattentätheten 8 000 mm, håller den i testförhållanden trycket av en åtta meter hög vattenpelare innan vattnet börjar sippra igenom. Ju större talet är desto mer vatten håller overallen.

3. En- eller tvådelad overall

Som vi konstaterade finns värme- och pimpeloveraller av många olika modeller. En betydande skillnad är om overallen är en- eller tvådelad. Är den alltså en heloverall eller en med separat jacka och byxa.

För overallens egenskaper i övrigt har det ingen större betydelse om den är en- eller tvådelad. Det är mer en fråga om användarens tycke och smak. En del tycker att heloveraller är enkla, medan andra vill ha en separat jacka för att kunna ta av den vid behov. Här gäller det närmast att fundera över sina egna behov och önskemål.

———

Välj värme- eller pimpeloverall enligt egenskaperna ovan så får du säkert en modell som passar just dina behov.

Kolla alla våra pimpel- och värmeoveraller här nedan, välj en som passar dig och beställ redan i dag.

Varma och sköna pimpel- och andra turer,

önskar Happy Angler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!