Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Praktisk tilläggsutrustning för trollingfiskare — sänken, djupparavaner och dubbelbeten

Med hjälp av sänken och djupparavaner får man beten som normalt går nära ytan att gå längre ner. Det behövs särskilt när vattnet är varmt och fisken trivs i djupare och svalare vatten. Sänken och djupparavaner är en lätt och förmånlig metod att få ner betena dit där de stora bjässarna ligger och lurar. Sänken och djupparavaner finns i vårt trollingsortiment som du hittar här.


I Happy Angler-webbutiken finns två slag av sänken:

• sänken som knyts vid linan
• sänken med snabblåsKolla vårt sortiment av trollingsänken.

Sänken som knyts vid linan fungerar på samma sätt som djupparavaner. Sänken med snabblås är en längre utvecklad version och betydligt lättare att använda. De fästs helt enkelt på linan framför betet och så släpps linan ut. Sänket kan fästas nära betet, på ca 1–1,5 meters avstånd, eller betydligt längre bort, på 10–20 meters avstånd. En fördel med ett sänke som fästs längre bort från betet är att det går lite djupare än betet. Det innebär att även om sänket tar i botten hålls betet ofta rent från skräp och fiskar hela tiden. En tumregel för hur djupt sänkena går är 10 g = 1 m. Ett sänke med 50 g vikt går alltså med normal trollingfart (3–4km/h) och vanlig trollinglina (30–40 m) på ca 5 meters djup.

Bakom en djupparavan knyts ungefär en spölängd lina och i ändan av linan betet (kom ihåg tafsen om du fiskar gädda). Linan som kommer från spöet knyts vid ringen framtill på djupparavanen. Sedan sätts hela härligheten försiktigt i vattnet. Tack vare sin form dyker djupparavanen ner i djupet. När en fisk hugger ”utlöses” paravanen, det vill säga dragpunkten förflyttas till paravanens framända och dragmotståndet minskar, så att fisken är lättare att dra upp.

Sänken och djupparavaner ökar dragmotståndet så spöet bör vara tillräckligt styvt och linan tillräckligt tjock. Lämpliga redskap hittar du till exempel i KuhanVetäsens set för nya trollingfiskare.


 

Dubbelbete

Dubbelbeten kan vara otroligt effektiva bland annat vid gädd- och göstrolling. Med dubbelt bete får du ytgående beten att gå lite djupare och fiskeeffektiviteten ökar.  Dubbelbeten används en hel del i trollingtävlingar.


Dubbelbetet riggas på så sätt att man knyter en trävägslekande ca 1–1,5 meter framför huvudbetet. Vid trevägslekandens mittögla knyts en ca 0,5 meter lång lina med ett andra bete.  På huvudlinan lönar det sig att ha ett ytgående bete, t.ex. Bomber 15A och på den främre linan, som s.k. dragare ett djupgående bete eller viktdrag, t.ex. Storm Thundercrank eller ett Veka-viktdrag. Kombinationen sänks försiktigt i vattnet bredvid båten och sen kontrolleras ännu att inget trasslat sig och att båda betena simmar lockande. Simdjupet på ett dubbelbete är det samma som det djupgående dragarbetets.

  

TEXT:
Tuomas och Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team
www.kuhanvetasen.com

KuhanVetäsen Trolling Team är Happy Angler-fiskebutikens samarbetspartner.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!