Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Jigguide - Tekniker, redskap, jiggar och huvuden

KASTJIGGNING - Den överlägset populäraste tekniken. Vid kastjiggning fiskar man antingen vid botten eller i mellanvattnet. Fiskarna lockas till hugg med olika vev- och spötekniker. Kastjiggning sker i huvudsak från båt som ligger för ankar. Kastjiggning är effektivt hela säsongen med öppet vatten och målfiskarna är gös, gädda och abborre.

DROP SHOT - Idén är rätt långt den samma som vid kastjiggning. Men ibland är den här tekniken betydligt effektivare än kastjiggning. I den här tekniken går jiggen ovanför sänket och man kan fiska effektivt även på besvärliga botten. Drop shot funkar hela säsongen med öppet vatten och målfiskarna är gös, gädda och abborre. Läs mer om drop shot-jiggning.

MICROJIGGNING - Bäst när abborrar och gösar går på grunt vatten eller jagar nors i mellanvattnet. Fiskeredskapen är betydligt lättare och känsligare än i vanlig kastjiggning. Jiggarna är av storleken 1-2” och jigghuvudena väger endast 1-6 gram. Då behöver redskapen vara särskilt känsliga. I det här fisket bjuder även mindre fiskar på en intressant upplevelse!

VERTIKALJIGGNING - Mycket fin och effektiv fiskemetod vars popularitet växer hela tiden. Jiggen kastas inte utan sänks ner mot en fisk som ses på ekolodet. Man försöker få fisken att hugga med olika rörelser och med att hitta rätt färg på betet. Extra intressant blir fisket eftersom du kan följa med fisken och betet i realtid på ekolodsskärmen. Läs mer om vertikaljiggning.

PRECISIONSVERTIKALJIGGNING - En krävande fiskeform, men möjligheten att få ”sitt livs fisk” är större än vid fiske från botten (precisionsjiggning sker i mellanvattnet). Man söker igenom ett område på 3-10 meter med ekolodet och söker då specifikt efter stora fiskbågar. När man hittar en stor fisk försöker man hållas ovanför den och fiska jiggen i dess synfält för att få den att hugga. Här används ofta stora 7-10” jiggar.

JIGGFISKEREDSKAP

Vanligt jiggfiske sker vanligen nära botten. Idén är att röra jiggen med olika vev- och spötekniker så att man får fisken retad till hugg. Det är viktigt att välja redskapen rätt för att fisket ska bli så roligt och effektivt som möjligt.

  • Gösspö: 165-210cm långt, 1/3 funktion så att spöet har tillräcklig styvhet för att kroka även stora gösar.
  • Abborrspö: 150-190cm långt, 2/3 funktion. I abborrfiske får spöet vara betydligt mjukare för att inte abborren ska kunna sprattla sig loss.
  • Gäddspö: 200-240cm långt, 2/3 funktion. Spöet måste ha tillräcklig kraft och styvhet för att klara kampen med stora gäddor.
  • Rulle: För abborre storleksklass 500-1000, gös 1000-1500, gädda 2500. Rullen bör ha en vev med omedelbar backspärr för att fiskekänslan ska vara så bra som möjligt och fisken inte ska få med sig lös lina vid mothugget.
  • Lina: Absolut flätlina, styrkan för abborre 0.08-0.10mm, gös 0.10-0.16mm och gädda 0.16-0.24mm. Det är bra om linan syns så tydligt som möjligt, t.ex. fluorgul är en mycket bra färg, så att nappen går att avläsa bättre. Flätlinans fördel är att den inte töjer, vilket ger en bra känsla för betet och underlättar krokningen. Fördelen med tunn lina är långa kast och mindre vindpåverkan.
  • Tafs: Som fortsättning på flätlinan används ofta fluorocarbonlina av tjockleken 0.35-0.70mm. Tafsen förbättrar hållbarheten bland stenar och mellan gösens/gäddans tänder, fungerar som stötdämpare och lugnar jiggens rörelser lite. Lämplig längd är 50-150cm. För gäddfiske rekommenderar vi G.T.R-tafs som håller för gäddtänder.
  • Lås: Vid tafsen fästs ett lås, vid vilket man fäster jigghuvudet. Ett bra alternativ är ett kraftigt fluglås (det kan inte ens en stor fisk bita upp och jiggen fungerar bäst med det).

ATT VÄLJA JIGGENS FÄRG

Kalle Paavola: Det är alltid svårt att välja modell och färg på jiggen om man inte vet något om vattnet man kommer att fiska i. Här är i alla fall några tips som fungerat för mig. Men kom ihåg att vara fördomsfri och testa alla möjliga och ”omöjliga” färgkombinationer.

Börja fisket med en ca 3 - 4” fiskjigg, t.ex. K.P Lazy Shad 3” och välj ett jigghuvud som ger dig bra känsla för botten. Välj först en färg som liknar en äkta bytesfisk så mycket som möjligt. Om ni är flera fiskare så börja med olika färger för att så snabbt som möjligt komma underfund med vad som fungerar.

Det lönar sig inte att testa bästa färgen innan du fått något att hända med en s.k. indikatorjjigg. Du får ingen fisk på ett fisktomt ställe vilken färg du än väljer på jiggen. Följ också med vädret och himlens färger - de kan ge dig idéer till färgvalet. Själv litar jag allt mer på att välja färg i stunden, rätt färg kan alltså variera flera gånger under dagen beroende på ljuset och hur aktiv fisken är. När du hittat rätt färg på jiggen kan du söka dagens bästa modell.

Ett ypperligt hjälpmedel är jiggpennor. Med dem kan du rita hur mycket effekter som helst på jiggen. Lägg till ränder, skuggor eller vad än du kommer på. Och ett alternativ är förstås att göra helt egna jiggar!

Att välja rätt jigghuvud är bland det viktigaste vid jiggfiske!

Här är riktgivande tips för val av jigghuvud.

Kom ihåg att beakta djup, vind, strömningar och vattentemperatur. Ju kallare vattnet är desto sannolikare är det att lugna rörelser på jiggen funkar bäst. Välj då ett lite mindre jigghuvud. I varmt vatten kan du däremot prova lite snabbare fiske. Välj då ett lite tyngre jigghuvud. Fiskar du i strömmande vatten kan jigghuvudet vara betydligt större.

Viktigt är att hela tiden ha en bra bottenkänsla.

Kom också ihåg linans effekt i jiggfiske!

Tabellen här är gjord för 0.12mm flätlina med 1,5m 0.40mm fluorocarbontafs.

Använder du kraftigare lina med större vatten- och vindmotstånd sjunker jiggen långsammare.

På baksidan av K.P-jigghuvudpåsarna finns en riktgivande djup/vikt-tabell

Djup/Jigghuvudets vikt

  • 1m /3g
  • 2m /5g
  • 3m /5-7g
  • 4m /7-10g
  • 5m /10-12g
  • 6m /10-12-15g
  • 7m /10-12-15g
  • 8m /12-15-17g
  • 9m /12-15-17g
  • 10m /15-17-20g

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!