Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Dropshotfiske

I dropshotfiske är idén rätt långt den samma som vid vanligt kastfiske med jigg. Men ibland är dropshot betydligt effektivare än traditionellt jiggfiske. I den här tekniken går jiggen ovanför sänket och vi kan fiska effektivt även på besvärliga botten. En av dropshotfiskets styrkor är möjligheten att fiska med jiggen helt nära botten utan att behöva veva in regelbundet. Vid dropshotfiske spelar fiskarens ”handstil” när det gäller spöhantering och vevrytm en större roll och man kan använda olika tekniker för att reta en passiv fisk till hugg. Precis som i alla fiskestilar är det i dropshotfiske viktigt att välja redskapen rätt om man vill att fisket ska bli så roligt och effektivt som möjligt.

Spö: 180–195cm långt, mycket responsivt och med känslig topp.

Rulle: Storleksklass 1000–1500 (2500 om du fiskar gädda). Rullen bör ha en vev med omedelbar backspärr för att fiskekänslan ska vara så bra som möjligt och fisken inte ska få med sig lös lina vid mothugget.

Lina: Absolut flätlina, i tjockleken 0,10–0,16 mm (för gädda upp till 0,20 mm). Linan bör synas så bra som möjligt, t.ex. fluorgul är en mycket bra färg, så att nappen går att avläsa bättre. Flätlinans fördel är att den inte töjer, vilket ger en bra känsla för betet och underlättar krokningen. Fördelen med tunn lina är långa kast och mindre vindpåverkan.

Tafs: Som fortsättning på flätlinan lönar det sig att använda fluorocarbontafs, i tjockleken 0,35-0,60 mm (i gäddfiske upp till 0,80 mm). Tafsen förbättrar hållbarheten bland stenar och mellan gösens/gäddans tänder, fungerar som stötdämpare och lugnar jiggens rörelser lite. Lämplig längd är 50–150 cm. Vid fluorocarbontafsen fästs dropshotkrokar (t.ex. Shogun Drop Shot), vanligen 1–3 st. (och på krokarna dropshotjiggar, exempelvis med kluven stjärt). I ändan av tafsen fästs ett dropshotsänke, t.ex. K.P Drop Shot med formen Tube eller Round.

I dropshotfiske kan man använda jiggar av många slag. Bland annat K.P Crystal Minnow och K.P Happo Minnow från 2017 har gett toppresultat både med gös och abborre.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!