Stekt löja
Rensa löjan: skär av huvudet, skär upp bukhålan med en sax och avlägsna inälvorna. Skölj fisken genom att snurra runt den i en högsidig skål med mycket vatten. Fiskens fjäll behöver inte avlägsnas. Töm vattnet och salta fisken. Lägg mjölblandningen och den rensade fisken i en liten plastpåse. Badda fisken försiktigt med mjölet. Rågmjöl används traditionellt sätt i detta recept. De som letar efter variation kan modigt prova olika sorters mjöl och ännu grövre korn för att variera konsistensen och smaken.
20–30 löja
3–5 tsk salt
Smet
100 ml grovt rågmjöl
50 ml ströbröd
För stekningen
Gott om olja i stekpannan
2 msk smör i slutet av stekningen
Lägg fiskarna i stekpannan radiellt med svansarna mot mitten av stekpannan och stek dem i olja på medelhög värme tills de är krispiga. Om du vill kan du tillsätta smör i oljan. Knaprig stekt löja kan ätas med ben och allt. Servera till exempel med potatismos och kålrot, stekta grönsaker och sallad.
Löja (Alburnus alburnus)
- Perfekt storlek för en matfisk 10–13 cm
- Trivs i havet, sjöar och floder, vanlig i strandvatten
- Löja kan lätt fångas upp vid vattenytan genom fiske med liten krok
- Använd en liten mask eller en larv som bete
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- Ingen risk för maskar – löja kan ätas rå!
- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar
- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä