Sarvkebab
Filéa sarven, ta bort revbenen och fiskhuden. Hacka filéerna i små tärningar. Hacka vitlök, ingefära och chili. Lägg alla ingredienser i en stor skål och mal dem till en jämn blandning med en stavmixer.
Kebabblandning
400 g tärnad sarvfilé
100 ml ströbröd
1 ägg
50 ml smält smör (eller olja)
1 färsk chiliskida (välj gärna hetta och om du vill inkludera fröna)
1 bit färsk ingefära
2 msk fänkålsfrön
1 msk gurkmeja
4 kaffirlimeblad
salt
För inlindning
1 paket bacon för inlindning av spetten
Du kan också utelämna baconet om du tillagar spetten försiktigt i en stekpanna eller i ugn.
Sås
200 g helfet yoghurt
Saft från 1 lime
1 msk socker
1 tsk salt
2 tsk kummin
1 tsk gurkmeja
Forma kebabblandningen till cylindrar runt blöta träspett. Linda in spettköttet i bacon (2 remsor/spett). Grilla spetten, vänd dem då och då till dess att de är gyllenbruna. Servera med grillade grönsaker och basmatiris.
Sarv (Scardinius erythropthalmus)
- Perfekt storlek för en matfisk: 150–500 g
- Trivs i havet, sjöar och floder, vanlig i näringsrika strandvatten
- Sarv kan lätt fångas genom fiske. Föredragna beten är bl.a. maskar, deg och majs.
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- Ingen risk för maskar – sarv kan ätas rå!
- För konservering och kallrökning
- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar
- Kan förberedas som fiskbollar i en soppa
- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä