Mörtbollar
Filéa mörten, ta bort revbenen och fiskhuden. Skär filéerna på längden i fina remsor och mal dem med övriga ingredienser till en jämn blandning med hjälp av en stavmixer. Forma blandningen till små bollar med hjälp av två skedar och rulla bollarna i en blandning av sesamfrö och ströbröd. Detta är ett bra sätt att förbereda en barnvänlig och hälsosam måltid med vilken fisk med ben som helst.
400 g mörtfilé i remsor (4–8 fiskar)
100 ml ströbröd
1 ägg
50 ml olja eller smör
En halv lök, hackad
Salt
Smet
100 ml sesamfrö
200 ml ströbröd
Sås
200 g yoghurt (turkisk eller motsvarande)
1 tsk socker
Saft och skal från ½ citron
1 msk färsk mynta, hackad
Salt
Stek i små omgångar på medelhög värme i rikligt med olja tills de är krispiga. Om du vill kan du tillsätta smör i oljan. Knaprigt stekt mört kan ätas med ben och allt. Servera med potatismos och ärtor, stekta grönsaker och sallad. Den färska myntasåsen passar bra ihop med fet fisk.
Mört (Rutilus rutilus)
- Perfekt storlek för en matfisk: 15–25 cm
- Trivs i havet, sjöar och floder
- Mört kan lätt fångas genom fiske med liten krok
- Föredraget bete: maskar, larver, deg, majs
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- Ingen risk för maskar – mört kan ätas rå!
- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar
- Konserverad rökt mört är utsökt
- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä