Gravad vimma
Förutom vimma är mört, sarv och björkna också bra fisk för konservering, för att inte tala om större fiskar. Mört kallas också ”sparsam vitfisk” eftersom konserverad mört inte skiljer sig mycket i smak och struktur från vitfisk. Skär ut sidfiléerna från fisken från ryggraden och avlägsna revbenen genom att göra ett snitt längs undersidan av revbenen. Salta filéerna och ställ dem i kylen över natten eller i minst ett par timmar.
300 g skivade vimmafiléer (2–4 fiskar)
1 msk finhackad rödlök eller gräslök
Färsk dill
Salt
Malen svartpeppar
Skär de saltade filéerna i tunna, långa skivor. De fina benen hos små mörtar (mindre än 200 g) kan lämnas intakta vid konservering. Du kan ta bort benen på större fiskar eller skära de bitar med flest ben i stycken. Du kan vara kreativ med kryddor när du konserverar fisk – förutom olika örter kan whisky och konjak också användas. Du kan också ge fisken färg med rödbetssaft eller saffran.
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Vimma (Vimba vimba)
- Perfekt storlek för matfisk 200–400 g
- Havsfisk som simmar upp för att leka i floder
- Kan fångas genom att fiska med maskbete i flodmynningar och genom flugfiske i forsar
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- För konservering och kallrökning
- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä