Björknapinnar
Filéa björknan, ta bort revbenen och fiskhuden. Skär filéerna på längden i tre remsor så att muskelbenen på filens baksida går sönder (se bild). Blanda kryddorna med fiskremsorna i en skål. Låt kryddorna stå i minst en halvtimme. Häll i vetemjölet och blanda. Häll i det vispade ägget och vänd försiktigt. Häll blandningen av ströbröd och majsflingor på fiskremsorna i skålen innan du lyfter dem till stekpannan.
400 g björknafilé (3–5 fiskar) i remsor
3 torkade kaffirlimeblad, krossade
1 vitlöksklyfta, finhackad
Skal och saft från ½ lime
1 msk gurkmeja
Salt
Smet
100 ml vetemjöl
1 ägg
50 ml ströbröd
50 ml krossade majsflingor
Sås
100 g majonnäs
Saft från ½ lime
1 tsk
Om filén skärs som på bilden kommer muskelbenen att gå sönder och den kan ätas utan svårigheter.
Stek fiskremsorna i små omgångar i en oljad stekpanna tills de är gyllenbruna. Använd medelhög värme för att förhindra att fisken bränns. Servera med blomkålsgryta, stekta sommargrönsaker och limemajonnäs.
Björkna (Abramis bjoerkna)
- Perfekt storlek för matfisk 200–500 g
- Trivs i havet, sjöar och floder, vanlig i näringsrika vatten
- Björkna kan lätt fångas genom fiske. Föredragna beten är bl.a. maskar, deg och majs.
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- Ingen risk för maskar – björkna kan ätas rå!
- För konservering och kallrökning
- Förbereds bäst genom att stekas hel eller malas till biffar eller bollar
- Kan förberedas som fiskbollar i en soppa
- Lämplig för gravida och ammande kvinnor (ingen begränsad konsumtion)
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä