Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Wobblerskolan - del 1/8: att trimma wobblern och korrigera dess simrörelse

Varför trimma wobblern

De flesta wobblertillverkare har justerat sina wobbler lagom till att säkert bringa in fångst.  Man kan dock förbättra deras fiskeegenskaper genom att fintrimma dem. Fisken jagar med hjälp av synen och känslan i sidolinjen. I klart vatten räcker det ofta med en lätt spark från wobblern för att väcka fiskens intresse men i grumligt vatten behövs det ett högt "slammer" som en trimmad wobbler åstadkommer. Ibland kan en för hård spark i klart vatten reta fisken för mycket. På motsvarande vis kan en mycket lätt och darrande gång vara precis det som krävs.
Man hör ofta om hur en bra wobbler har slutat fungera helt och hållet. Det beror oftast på att nosöglan skadas när man håvar in fisken eller lossar betet från botten. För att få ett riktigt bra bete behöver man en tillräckligt lång nosögla så att betet går att trimma. Det går till exempel bra att trimma Vissi-wobblern ochJesse-wobblern.
I detta kapitel bekantar vi oss med grunderna att trimma wobblern och korrigera dess simrörelse.
 
 

Att trimma nosöglan

Nosöglan är den viktigaste delen vad gäller trimning av wobblern. Nosöglan är alltså den del i vilken linan eller en lekare fästs.

Nosöglan trimmas med en ej räfflad tång så att öglan inte skadas. Först ska vi titta på hur man ökar wobblerns spark. Sparken görs kraftigare genom att bocka nosöglan neråt. På motsvarande sätt minskas sparkens kraft genom att bocka nosöglan uppåt. När man trimmar betets simrörelser dras wobblerns rörelse alltid i sidläge. Det här betyder att att när man drar wobblern kommer den att lägga sig på endera sida. Om wobblern lägger sig åt höger ska nosöglan bockas åt vänster. På motsvarande sätt rätar man ut en wobbler som lägger sig åt vänster genom att bocka nosöglan åt höger. Det händer ofta efter trimningen att wobblern simmar rakt vid långsamt drag men vid hårt drag lägger den sig ändå åt endera hållet. Därför måste man göra en slutlig trimning beroende på hur betet lägger sig vid hårt drag. Denna sidlägestrimning bör kontrolleras efter varje fångst eller bottennapp.Wobblerskolan - trailer (0:57)VIDEO (5:21 min)
Wobblerskolan - del 1/8: att trimma wobblern och korrigera dess simrörelseBeten


För att få ett riktigt bra bete behöver man en tillräckligt lång nosögla så att betet går att trimma. Det går till exempel bra att trimma Vissi-wobblern och Jesse-wobblern.
TEXT
Kari Lossi
Happy Angler Pro Team

VIDEO

Happy Angler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!