Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Välj krok enligt fiskart

Kommer du ihåg hur du som barn blev tillsagd att vara försiktig med metkroken, så att den inte fastnar på fel ställe, kanske i fiskekompisen? Det är ju fisken som ska fastna på den, och nu handlar det om att ta reda på vilken krok som passar vilken fiskart. Krokar finns i mängder av storlekar, former och vikter. Och det är inte helt oviktigt vilken krok du väljer när du ska lura olika slag av fiskar.

Krokarnas storleksnumrering

Krokstorlekarna går enligt en tabell med ett system där mindre krokar har större nummer och större krokar mindre nummer. Som i fotografering; ju större nummer desto mindre slutaröppning. Ju större fiskar du är ute efter, desto mindre nummer ska du alltså ha på kroken du lägger i köpkorgen. Om du till exempel fiskar med strömmingstackel kan du använda krokstorlek 6 och fiskar du stora abborrar är storlek 1 bra. I tävlingsmete och kallt vatten är det bra att använda mindre krokar av storlek 20. En vanlig storleksskala vid mete är 1–20 och det beror på smak och fiskeförhållanden vilken krok fiskare rekommenderar. Lyssna gärna på erfarna fiskares råd och prova dig sedan fram till vilken krokstorlek du själv tycker är bäst i olika situationer.

Tjock eller tunn krok?

När man talar om krokens tjocklek talar man om trådtjocklek. Vanligtvis används tjocka krokar när man använder mask som bete. Det gör man för att masken kan gå sönder på en alltför tunn krok. En tunnare krok går utmärkt om man använder larver som bete. Ibland används inget bete alls och då bestäms krokens tjocklek av storleken på målarten och fiskeförhållandena, om man pimplar, fiskar med strömmingstackel eller kanske tävlar. I tävlingssituationer är det ofta stökigt och fiskarna blir försiktigare. Då rekommenderas hellre lite tjockare krokar än väldigt tunna.

Enkelkrok eller flerkrok?

Flerkrokar, vanligen 3-krokar är populära i kastfiske. Gäddan har ett stort gap och därför behövs stora flerkrokar som håller när gäddan rycker och drar hårt. Enkelkrokar passar bra bl.a. i traditionellt maskmete, på skeddrag och i jiggfiske när man lurar exempelvis havsöring, abborre eller gös. I Happy Anglers sortiment hittar du också populära enkla wobblerkrokar. Tjocka krokar håller även stora fiskars slitande och dragande och det är också lättare att befria fisken och släppa den tillbaka i vattnet om du så vill.

Kemisk vässning?

Krokar kan vässas antingen kemiskt eller mekaniskt. Åsikterna är delade när det gäller vilket som är bättre. Skillnader, om det finns några, är hur krokarna sjunker in i fiskens kött och hur mycket de skadar fisken när de gör det.

Ta hand om dina krokar

Det viktigaste med krokarna är väl ändå att man tar bra hand om dem: byter rostiga till nya, håller krokarna rena så att de genomborrar fisken bättre och förvarar dem på ett lämpligt ställe därifrån de enkelt kan tas när man behöver dem. Kom också ihåg att kolla fisketillstånden. Annars kan fiskfångsten bli dyrare än du tänkt.

Har du en krok kan du också få fisk!  

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!