Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Tvåmansaffär – håvning av gädda

Att fånga en rekordfisk är varje fiskares långvariga dröm. Den mest sannolika tiden för rekordet att smita är vid håvningen. En flera kilos gädda som kämpar vid kort lina kan göra plötsliga utfall, linan kan nötas av eller i värsta fall kan spöet brytas. Ett ämne med många delar och variabler, att använda håven och håva fisken.

Vi frågade Mika "Haukikoira" (gäddhunden) Vornanen, utvald av Finska fisketurismens främjandeförening som Årets fiskeguide 2016, om tips för hur man kan avsluta det hela utan misslyckanden.

Steg-för-steg-instruktioner – så här lyckas du också med håvningen:

  1. Jag håller alltid mina båtgolv fria från onödiga saker. Så det finns plats att röra sig i dessa situationer.
  2. Inget spö får hänga över relingen. Så det finns plats att röra sig i dessa situationer.
  3. Jag sätter aldrig håven i vattnet innan håvningen, först då fisken är klar att håvas upp.
  4. Jag använder inte håven som en fjärilshåv, utan jag håller håvens botten i mina fingrar. Håven är lättare att hantera och snabbare att ta bort från vattnet vid behov.
  5. Det är mycket viktigt att kommunikationen fungerar, någon måste säga till när fisken är redo att håvas.
  6. När håvningen sker, får fisken inte känna något extra motstånd eller tryck, som skulle få den att vända eller göra ett utfall.
  7. Jag föredrar att lyfta fisken bakifrån, underifrån och runt om. Erfarenheten har lärt mig att detta fungerar bättre än att låta fisken simma in i håven.
  8. När fisken är i håven, ska man inte ta upp den i båten direkt. Den kommer inte att smita någonstans.
  9. En stor håv rymmer större fisk, men även mindre fisk, till exempel 60–90 cm gösar och 40–50 cm abborrar, med mera.
  10. Man ska inte bråka med fisken, utan om situationen kräver det, låta den "promenera" med spömannen, och ibland tvärtom.
  11. Tro mig, bara en beröring av för- eller aktermotorns propeller eller en skrovlig båtbotten är tillräckligt för att skära av flätlinan.
  12. Tro mig, om man sätter spöet mot relingen när fisken går under båten, kan även ett bra spö brytas. Ett spö är inte en stång eller en lyftkran.
  13. Friktionen från spöringarna ökar när spöet böjs, så när fisken gör ett utfall eller dyker, ska man följa linans riktning med spöet, inte tvärtom.
  14. Spöets och linans vinkel bör inte vid något tillfälle, särskilt på nära håll, överstiga 90 grader, eftersom bromsen då inte släpper ut linan smidigt utan justering.
  15. Sist men kanske viktigast: avståndet mellan betet och fisken till spöet bör vara minst en meter, eller till och med lite mer, beroende på spöets böjlighet.

Lycka till med fisket för dem som behöver det.

Mika "Gäddhunden" Vornanen
Haukikoira.fi

Bild: Mika Vornanen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!