Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Tafsen – ett skydd mot rovfiskarnas tänder

Har du någon gång tänkt på hur det skulle vara om du fick en rekordfisk på kroken och så skulle linan gå av mellan fiskens tänder? Det kan vara bra att tänka på när du skaffar eller gör tafsar till fisketuren.

Tunna flätlinor och vassa gös- och gäddtänder är en dålig kombination som lätt leder till att linan går av och fisken kommer undan. För att undvika sådana bittra erfarenheter lönar det sig att knyta en tafs i ändan på linan. Tafsen skyddar också linan mot att skavas mellan stenar.

Kom också ihåg att regelbundet kontrollera tafsen och byta ut den om den blivit skavd eller sliten. Traditionella tafsar av stålvajer är ett enkelt och snabbt sätt att skydda linan. Ståltafsar sjunker också snabbare än fluorocarbon. Det här är bra att beakta om man vill använda tafsen till att effektivera betets gång. En fluorocarbontafs har större lyftkraft och gör därför att betet sjunker långsammare än med ståltafs.

I dag är fluorocarbon ett populärt tafsmaterial. Med en fluorocarbontafs påverkas inte betets gång nämnvärt och den stör inte heller fisken. Här kan du kolla våra fuorocarbonmaterial. I Happy Angler har vi färdiga tafsar för alla behov. Fluorocarbonstålvajer och nylontafsar enkelt och snabbt. Kolla vårt tafssortiment.

Själv har jag inte använt något annat än GTR 45cm lång färdig tafs. Jag har tagit upp gäddor på allt från ett kilo till tio kilo utan problem. Jag kommer att använda den även i fortsättningen. -Aleksi Kivelä

Jyri Kuusisalo visar på videon nedan hur enkelt det är att knyta en fluorocarbontafs vid en lina. Samma anvisning kan användas med modifikation även på stålvajer och andra tafsmaterial.

https://www.youtube.com/watch?v=3XZzEWNWUPA


Anvisningen i korthet:

1. Ta en bit fluorocarbonlina av den längd du vill att tafsen ska vara + knutmån
2. Knyt ihop linorna med en dubbel grinnerknut. Den tunnare linan bör viras minst 5–10 varv genom öglan, för fluorocarbonlinan räcker några varv. På grund av materialets tjocklek lönar det sig att använda en tång till att spänna knuten. Knutarna kan om du vill säkras med en droppe snabblim.
3. Knyt fast önskat lås vid tafsens ända, exempelvis med en clinchknut.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!