Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr!

Sikmete

Den som är ny på sikmete bör observera vad som händer runt omkring och söka sig till platser där andra fiskare syns, och fråga om praktiska tips. Tyvärr har inte alla alltid möjlighet till praktisk undervisning, så vi strävar efter att sänka tröskeln för att börja prova sikmete för alla som av någon anledning inte har provat det ännu.

Det handlar faktiskt om en intressant och avkopplande hobby som passar både familjens yngre och äldre medlemmar. Vad skulle vara ett trevligare sätt att tillbringa en vårdag än att sitta vid vattnet på en solig dag, beundra vårens ankomst, kanske känna doften av årets första grillkorv från granngrillen – tills all denna tystnad bryts av sikklockan som obarmhärtigt ringer till tecken på den första siken. Det bästa av allt, dessa underbart smakrika matfiskar kan under dagen samlas i större antal på samma plats för att fylla fiskeväskan, men måttlighet är alltid bra att komma ihåg.

 

Var ska man då börja fiska efter sik, från den där stugans damm?

Det är betydligt vanligare att fiska sik i havet än i insjöar. Visst kan man även fånga vitfisk från sötvatten, men om man inte känner till en säker plats kan det kräva mer ihärdigt försök att nå resultat. Vid havet förekommer sik i Bottenviken, Bottenhavet och Egentliga Östersjön, samt i anslutning till sötvatten längs västkusten. Den finns även i sötvattensområden i Norrland, Svealand och Götaland.

Vid havet är det bäst att koncentrera fisket till områden med mycket fin sand – eller grusbottnar, eftersom det är här de borstmaskar som siken följer efter för att festa på kryper omkring. Innan man ger sig iväg kan man planera platsvalet baserat på egna minnen av möjliga sandstränder eller helt enkelt ta fram en karta och undersöka möjliga alternativ. Alla strömtunga och sundområden är alltid värda att överväga.

Generellt sett fiskas sik från platser som är mellan 1-4 meter djupa, och om det finns djupare vatten i närheten, är man på rätt spår. Fisket sker oftast från stranden, men om man har tillgång till en båt kan man utvidga sitt revir något, och behöver inte fiska på de mest trångsynta stränderna, vilket ofta kan underlätta att fylla fiskeväskan.

 

Vilken utrustning tar man med sig till stranden för att fiska sik?

Kan det gamla kastsetet som samlar damm i källarhörnet användas för att fiska sik? Ja, om ditt spö har tillräckligt med kraft för att kasta en kastvikt på minst ca 15 g. För att komma igång krävs alltså inte speciella utrustningar jämfört med många andra fiskemetoder.

Ett spö på två meter och uppåt passar bra på grund av dess enklare linhantering, särskilt när man fiskar från stranden. I vårt sortiment finns en mängd olika spön, även sådana som är speciellt designade för sikmete, men ett vanligt spö med en ganska känslig topp fungerar också bra, eftersom det gör det lätt att upptäcka när siken smakar på masken.

Rullens egenskaper kräver inte mycket i sikmete; nästan vilken som helst rulle som fungerar för kastning är lämplig. Den mest använda rullmodellen är en haspelrulle, men en inkapslad rulle eller till och med en multirulle som är lämplig för kastfiske fungerar också. De som fiskar mer regelbundet använder ofta baitrunner-rullar med en speciell frikopplingsbroms, men man klarar sig bra med vanliga rullar i sikmete.

Linan i detta fiske är sällan utsatt för hård belastning, bortsett från naturligtvis krokar/vikter som fastnar i stenar. En huvudlina på rullen på ca 0,25 - 0,30 mm nylonlina är därför lämplig.


Vilken typ av bottenmete bör man rigga för sik?

Riggens konstruktion i all enkelhet: VIKT 20-50 g LEKARE NYLONTAFS ENKELKROK storlek: 6-12


Du behöver inte några speciella verktyg, bara en bit lina, krokar, klippare, vikter och naturligtvis beten. För vikter passar i allmänhet alla typer av löpvikter, det vill säga alla hjälpvikter (bomber, blyvikter etc.) som linan kan glida fritt genom utan att ha vassa kanter som skulle skära av linan. Vikterna som används för sikmete varierar mellan 15 och 40 gram, beroende på vattenström och utrustning.

Som lina väljs en bit på cirka 70 - 100 cm av en tunnare nylonlina, ungefär 0,15 – 0,20 mm, där en lekare knyts i ena änden och en krok i den andra. Tafsen använder en något tunnare lina än huvudlinan bland annat för att om kroken skulle fastna i botten, är det oftast tafsen som brister, och därmed förlorar man inte hela uppsättningen, vanligtvis bara kroken och en bit lina. Lekaren kräver inte de egenskaper för att förhindra linans vridning som den normalt gör, utan fungerar endast som ett stopp för löpvikten när linan glider fritt genom vikten.

Som krok används vanligtvis en nr 6-12 vass enkelkrok, där masken träs på till ungefär halvvägs, och resten av masken lämnas att slingra fritt. Det mest populära betet är utan tvekan mask, men om det inte finns maskar tillgängliga i den lokala affären och din kompost inte ger några resultat, kan masken ersättas med exempelvis en räka.

Tafsar finns tillgängliga som kompletta set som innehåller allt utom betet. Det är också rekommenderat att förbereda flera tafsar i förväg innan du ger dig ut, eftersom det kan gå åt en del under dagen. Bekanta dig med tillbehören här.

 

 Övriga tillbehör

Andra rekommenderade tillbehör för sikmete inkluderar långspetsiga tänger, eftersom siken ofta sväljer betet väldigt djupt och ibland är det svårt att få loss det även med tänger. Ett spö kan vanligtvis placeras i någon sten klack vid stranden, men att ha en spöhållare som kan stickas ner i marken underlättar verkligen placeringen av spöt.

Så kallade sikklockor är också ett utmärkt hjälpmedel som gör det lättare att märka när fisken nappar. En kniv är naturligtvis ett obligatoriskt tillbehör för varje fiskare, och om turen är på din sida behöver du den definitivt även på denna resa för att avliva och rensa fiskarna.

På våren kan vädret också bli ganska behagligt, så om du planerar att tillbringa en längre tid vid stranden är det minst sagt önskvärt att ta med en kylväska på resan för att hantera fisken efter fångst.

 

Själva sikmetet

När du har riggat dina fiskeredskap och kommit till stranden börjar vanligtvis den trevligaste delen, själva fisket, som enkelt utförs genom att kasta ut spöt i vattnet, dra in den lösa linan och öppna spöets haspel. Därefter börjar väntan och spanandet efter napp. När klockorna ringer eller du märker ett napp, låt fisken ta lite lina och äta upp masken ordentligt, varefter du gör ett lätt mothugg och vevar in fisken till stranden. Så det är bara att rigga utrustningen och ge sig ut och fiska, eftersom de största vitfiskarna ofta fångas just när isen börjar gå på våren. Se alltid till att kontrollera fisketillstånd och fiskerestriktioner innan du börjar fiska.

 

Förhoppningsvis får du smak för sikmete med dessa tips. Spända linor önskar Happy Angler nätbutik!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!