Så här väljer du en lämplig flytväst och använder den rätt
Den viktigaste utrustningen för den som rör sig på sjön är sunt förnuft och försiktighet, men det behövs annat också. Båten måste vara sjöduglig och dessutom behövs en del annan utrustning. I Transportstyrelsens anvisningar om sjösäkerhet sägs det:
”Flytväst ska finnas till alla ombordvarande och vara påtagen utom när det inte finns risk att falla i vattnet.”
Annan viktig utrustning i båten är:
- åra eller paddel samt ankare med lina
- tömningsredskap (länspump, öskar eller hink)
- en korrekt granskad handbrandsläckare om det i båten finns ett kök med låga, en inombordsmotor eller en över 25 kW:s utombordsmotor
En väsentlig sak för trygg vistelse på sjön är en bra flytväst. Varje år räddas många liv på sjön tack vare flytvästar - de är en billig livförsäkring. En bra flytväst borde finnas på toppen av inköpslistan för alla som rör sig i båt. I Happy Angler har vi ett urval traditionella flytvästar samt automatiskt uppblåsbara flytvästar som passar i lite aktivare bruk. Ta en titt på våra flytvästar här.
Små barn som leker nära vattnet, till exempel på stranden vid sommarstugan, kan gärna ha flytväst på sig. Men trots flytväst bör barnen hållas under ständig uppsikt!
Uppblåsbara västar är bekväma och stör inte fiskandet. En uppblåsbar väst passar utmärkt för den som åker mycket båt och på långa fisketurer, då det är särskilt bra om västen är riktigt bekväm. Välj här en modell som passar just för dina behov och försäkra dig om att tryggheten på sjön åtminstone inte faller på räddningsvästen. Kolla också vårt urval av andra flytplagg.
Alla flytvästar och andra flytplagg som säljs i Happy Angler-webbutiken uppfyller kraven i direktivet om personlig skyddsutrustning och är CE-märkta. CE-märkningen garanterar att produkterna är testade och uppfyller europeiska säkerhetskrav.
Hur väljer du då en lämplig flytväst?
Ju större XXXN-sifferserie västen har, t.ex. 300N, desto större är dess lyftkraft. Vår rekommendation är att du väljer en 300N-väst om du väger över 90 kg eller är över 185 cm lång. Västar med den bärkraften orkar svänga dig i rätt position i vattnet.
Flytvästarna indelas i olika klasser enligt bärkraft och användningsändamål:
- 50N-flytvästar är avsedda för skyddade vatten nära stranden där hjälp finns i närheten. Obs. Endast för simkunniga. Västen vänder inte en medvetslös person i ryggläge.
- 100N-flytvästar är avsedda för skyddade insjöar och motsvarande vattendrag. I gynnsamma förhållanden vänder västen en medvetslös person i ryggläge på cirka 10 sekunder. I hård sjögång räcker inte västens bärkraft, särskilt om användaren har mycket kläder på sig. Luftbindande kläder och användarens kroppskonstruktion påverkar västens förmåga att vända personen.
- Räddningsvästar på 150N är avsedda för kustvatten tillsammans med kläder för dåligt väder. Västen vänder en medvetslös person i ryggläge på 5 sekunder.
- Räddningsvästar på 275N är avsedda för öppet hav eller mycket dåligt väder i kustvatten. Västen vänder en medvetslös person i ryggläge på 5 sekunder.
- 50-275N-västar för specialbruk är avsedda för exempelvis forsränning och paddling. 50N-västar vänder inte en medvetslös person i ryggläge.
- 100-275N-västar vänder en medvetslös person i ryggläge på 5-10 sekunder, beroende på bärkraften.
Torrdräkters och flytoverallers standarder
Torrdräkter omfattas av EU:s direktiv om personlig skyddsutrustning (89/686/EEC). Det är en garanti på produktens säkerhet och lämplighet för det avsedda ändamålet. Happy Angler-webbutikens flytplagg är ISO-standardiserade och godkända. Kolla vårt utbud av torrdräkter och flytoveraller här.
Kom ihåg att kontrollera och underhålla västarna regelbundet!
Flytutrustning måste användas, underhållas och förvaras enligt tillverkarens anvisningar. Det är bra att läsa bruksanvisningen som kommer med utrustningen.
När man använder en flytväst är det viktigt att klä på den rätt. Alla remmar, t.ex. grenbandet, ska vara fast och rätt justerade. Grenbandets uppgift är att hålla västen på rätt plats om personen hamnar i vattnet så att inte västen åker upp och människan åker ner under vattnet.
Också uppblåsbara räddningsvästar måste sitta ordentligt. Om de sitter fel fungerar de inte rätt och man kan sjunka för lågt också i dem och hamna under vattnet. Till exempel uppblåsbara flytvästars midjerem måste sitta tillräckligt spänt.
Flytvästar hjälper bara om de är rätt valda enligt användningsändamål, är påklädda innan man faller i vattnet och är påklädda rätt.
Trevlig och trygg vistelse på sjön!
Källor: https://www.transportstyrelsen. https://www.traficom.fi
Text: Juha Salonen, bloggare och fiskare.