Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Röding på vertikal – går det?

Bakgrund


Röding på vertikalfiske? Är det verkligen möjligt? För ca 3 år sedan började en vän till mig att vertikalfiska efter röding i Vättern och ganska snart kom vi på att detta var en oerhört intressant metod! Inte bara effektiv utan också selektiv. Metoden ger endast stor fisk och sorterar bort icke godkända rödingar! Fiskemetoden fungerar året om och även i andra sjöar med storröding men man ska respektera fredningstider.
Allra bäst har det visat sig fungera under sommaren då rödingen i tex Vättern äter benlöja som är på väg in för lek. Senare på säsongen får man laborera mer med jiggstorlekar för att få rödingen intresserad.

Metod 

Rödingen står ofta på branter där bottendjupet varierar tex en kant från 25-35 m är oftast ett hett område. Har du trollingfiskat i samma vatten tidigare eller kan få tips från en trollingfiskare fungerar samma platser även för vertikaljigg. Fisken kan ofta stå nära botten men de fiskar som hugger bäst är de som är uppe i frivattnet och jagar. Var därför uppmärksam på ekolodet och släpp jiggen mot en stor fiskmarkering. När jiggen närmar sig brukar rödingen ofta stiga och möta. Då kan det vara effektivt att snabbt börja veva jiggen uppåt för att trigga rödingen till hugg. Ibland kan det också vara idé att släppa förbi jiggen för att väcka uppmärksamhet. Det viktiga att komma ihåg är att du aldrig hinner veva ifrån en röding som vill ta jiggen!
 

Utrustning

Till detta fiske använder vi lite längre och kraftigare vertikalspön. Spön som gärna får vara upp mot 7 fot långa och som klarar att kroka en större fisk. Rullen är en lågrpofil vertikalrulle laddad med 0,13-0,15 flätlina i god kvalité. Vi använder en tafs på ca 1 meter flourocarbon 0,40-0,45 som fästes med ett lekande till flätlinan. Längst ner vi jiggen har vi en beteshake. Jiggarna är ca 5 tum/10 cm långa och gärna med paddelstjärt. Jag har haft god framgång med Relax Kopyto och Lunker City. Färgvalet är ofta pärlemor eller vitt i soligt väder och naturfärgat i mulet. Jiggskallen är en 25 grams jiggskalle som skruvas in i jiggen. Detta för att slippa använda en jiggskalle med egen krok då vissa vatten, tex Vättern, har enkroks begränsning. Vi fäster sedan en stingerkrok storlek 4 med flätlina eller flourocarbon så långt bak på jiggen som möjligt.
 
Metoden är ibland så effektiv att dagar med många landade rödingar förekommer. Ha därför med dig en håv med gumminät så du kan returnera fisk utan att skada dessa.
 
Skit fiske!

Bigcatch AB

Kristian Keskitalo

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!