Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Pimpelfiskets ABC - lär dig pimpla lätt och säkert

Säkerheten framför allt. När du är ute på isen är det viktigt att alltid ha isdubbarna kring halsen. Kom ihåg att ha dubbarna så att du lätt får tag i dem och att de inte slänger hit och dit när du borrar i isen. En ispik är bra att testa isens hållbarhet med. Utöver dessa två bör pimpelfiskaren ha kastlinor med sig. På hal våris är det också bra med dubbar på kängorna. Här kan du kolla våra vinterfiskeredskap.

Hur hitta de bästa pimpelställena?


Innan du ger dig av är det bra att ta reda på lite mer om området där du tänkt fiska. På isen kan du sedan kolla efter var det funnits hål förut. Det kan löna sig att prova särskilt där det funnits många hål. Och snöfria klara ställen i isen lockar fiskar.

Med de här redskapen går pimpelfisket som en dans

Nybörjaren kan utrusta sig med några grundläggande redskap. En vertikalpirk är lättast att börja med och hör till de fångstsäkraste. Trä en flug- eller mygglarv på pirkens krok. Om du vill kan du i ändan av vertikalpirken fästa en tafs (en linstump) med en mormyska eller en färgkrok.

Balanspirkar används för att få stor abborre, gös och gädda. Att fiska en balanspirk är inte heller så komplicerat. Sänk pirken till botten, studsa den ett par gånger och lyft den sedan lite uppåt. Efter lyftet, gör snabba knyckar och följ med linan när pirken gör sin dans. När linan återgår till mitten, knyck igen.

Mormyska är bra att använda när fisken äter dåligt. Har du tur kan en lätt studsande mormyska väcka fiskens aptit.

En pimpelskrylla eller stolryggsäck hör till basutrustningen vid pimpelfiske. I ryggsäcken kan du ha både pirkar, matsäck och annan utrustning.
Isborren bör väljas enligt vilken fiskart du tänker fiska. För nybörjare är en 5” borr ett utmärkt val. Med hål av den storleken kan man använda också lite större balanspirkar och man behöver inte oroa sig för att fisken lossnar för att kroken tar i hålets nedre kant.

Så fiskar du med pirk

Sänk pirken till botten och veva sedan in lite lina. Då vet du att pirken står nära botten. Studsa pirken lätt vid botten och lyft den sedan uppåt med drag eller små knyckar.
Att en fisk hugger ser du på linan eller spötoppen. När du får napp, veva snabbt in linan och fisken, kroka loss fisken och sänk direkt pirken i vattnet igen.

Att pimpla är härligt, särskilt när solen skiner.

Spända linor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!