Pimpelfiske med jigg – tips från Ruthless Fishing och Happy Angler
”Vi finner oss på isen av en sjö, där enligt informationen stora abborrar simmar tillsammans med gäddor. Vi borrar hål framför spetsen av en liten ö och försöker lokalisera större ekon med ett bärbart ekolod. En linje visas på Lowrance-ekolodet under min erbjudna pimpeljigg, och efter det första rycket stiger en tjock linje rakt upp mot jiggen.
En liten skakning, en lyftning och ett ryck. Spetsen på spöet böjer sig neråt, och jag försöker lyfta upp fisken från isen. Till slut sprattlar fisken på isen, och säsongens rekordfisk är fångad. Jag återvänder ständigt till detta ögonblick när jag funderar på vilket bete jag ska börja pimpla med på det nya hålet.” -Juha Salonen
Pimpel med jigg i jämförelse med traditionell balanspimpel är ett mer prisvärt sätt att ge sig ut och jaga abborrar, gösar, gäddor eller ädelfiskar. Livliga jiggar kan trädas på ett speciellt jigghuvud som är avsedd för pimpel eller användas med ett traditionellt jigghuvud. Skillnaden är simningen; ett huvud avsett för pimpelfiske liknar en simbräda, vilket ger jiggen sidorörelser i sin simning.
"Många vill prova på pimpel med jigg, men oftast vållar vikten av jiggskallen, jiggens storlek och krokstorleken huvudbry. Här är en text som jag skrivit tillsammans med Juha om att komma i gång med jiggpimpel. Jiggpimpel är en enkel och problemfri fiskemetod som vem som helst kan lära sig under sin första fiskedag." - Joonas Väntti, Ruthless Fishing
Ett bra spö för pimpelfiske med jigg bör vara något styvare i toppen. I vårt sortiment på Happy Angler hittar du lämpliga pimpelspön från märken som Delfin, Jasu och Patriot.
Hurdan jigg kan man pimpla med?
I princip fungerar alla jiggar för pimpelfiske, med det finns också jiggar som är designade specifikt för pimpelfiske – de har smalare profil och känsligare simning. Med jiggens storlek kan man påverka fångstens storlek och bl.a. större vertikaljiggar funkar utmärkt för större gädda och gös på vintern.
”På Ruthless Fishing har vi utvecklat Orka Small Fish -modellen och Ruthless Ice Jig Head pimpeljiggskallen specifikt för pimpelfiske med jigg. Med denna kombination får du jiggen att simma i vattnet som en balanspirk”, berättar Väntti.
Välj rätt krokstorlek och jiggskalle enligt jigg och djup
Det är viktigt att välja jiggskalle och krok som passar rätt för jiggens storlek. Med rätt kombination kan du bättre bedöma jiggens sjunktid och önskat djup. Nedan finns en lista över Ruthless Fishings Joonas tumregler för jiggskalle, jigg och simdjup.
- Krokstorlek #4: Orka Small Fish 3 cm
- Krokstorlek #2: Orka Small Fish 5 cm
- Krokstorlek #2: Orka Small Fish 5 cm & 7 cm
- Krokstorlek 1/0: Orka Small Fish 7 cm
- Krokstorlek 2/0: Orka Small Fish 7 cm & 10 cm
- Krokstorlek 3/0: Orka Small Fish 10 cm
Vilken storleks jiggskalle bör väljas för ett specifikt simdjup?
- Ice Jig Head 5 g: 3–5 cm jiggar / simdjup: 0,5–2 meter
- Ice Jig Head 7 g: 5–7 cm jiggar / simdjup: 2–5 meter
- Ice Jig Head 10 g: 6–10 cm jiggar / simdjup: 5–9 meter
- Ice Jig Head 15 g: 7–15 cm jiggar / simdjup: 5–20 meter
Med dessa riktlinjer är det lätt för dig att välja jiggar och jiggskallar som passar ditt fiske, även om det handlar om jiggar eller jiggskallar från ett annat märke.
Tekniken för pimpel med jigg
Jiggpimpelmetoden är densamma som för balanspimpel. Börja med att sänka jiggen till mellanvattnet; detta är lättare om du använder ett ekolod. I klart vatten kan fiskarna se jiggen från långt håll, vilket får botten att verka livligt på ekolodet. I bästa fall reagerar fisken som beskrivet tidigare och stiger upp mot jiggen för att attackera den.
Om du inte ser några fiskar kan du göra några frestande drag och vänta en stund, varefter du kan sänka jiggen något djupare. Upprepa detta tills du är nära botten. Om fisken bara kommer för att titta på jiggen kan du skaka spöet lätt och samtidigt lyfta dig; detta kan ofta få fisken att attackera. Om du inte sett några fiskar kan du byta jiggens färg, storlek eller pimpel och upprepa processen. Till slut hittar du rätt hål, betets färg och storlek, och resten är historia.
Spända linor!
Text och bilder: Joonas Väntti och Juha Salonen, fiskbloggare
Populäraste jigg- och pimpeljiggskallar