Säker och pålitlig betalning!
Fri frakt!* 🚚

Nätfiske-guide: Kom igång med dessa tips

Nätfiske är en rolig och effektiv fiskeform när du väl har bekantat dig med några grundläggande saker. Efter att ha skaffat tillstånd och utrustning är det bra att ta med antingen din bästa fiskekompis eller en annan nätfiske-guide för att göra hobbyn så smidig och trevlig som möjligt. Att spendera lite tid på att bekanta dig med fiskevatten och möjliga fångstområden genom att prata med erfarna fiskare eller utforska den fantastiska världen på internet, där du hittar många nätfiskeinstruktioner, är också en klok idé. Och när nätfiske-bacillen verkligen biter, behöver du inte överge hobbyn när isen kommer, utan kan fortsätta även på vintern om du vill. Nätfiske är en relativt gammal metod att få mat på bordet, och det är dessutom ett av de mest effektiva sätten att få fiskefångst. Så det är bara att ta båten och lägga ut nätet!

 

Kolla länsstyrelsernas hemsidor där du hittar information om fiskevatten, regler och fiskekort. Följ länkarna ner på denna sida för att läsa mer om vilka bestämmelser som gäller i ditt län.

https://svenskafiskeregler.lansstyrelsen.se/ är också en praktisk karttjänst där du kan kolla aktuella regleringar.

 

Lina, signalflöte och maskstorlekar

Vad behöver du veta när du köper ett fisknät? Vid det här laget har du förmodligen redan undersökt eventuella fångstområden och begränsningar, samt skaffat de nödvändiga tillstånden. Båten är tankad och årorna i skick. Men innan du sätter på kaffepannan finns det några saker till att skaffa. Fångstmarkörer, som är en- eller tvåflaggade stänger, visar myndigheterna att ditt redskap är korrekt och att du är ägare till det, samt varnar andra på vattnet om dess närvaro. Mer detaljerade flaggnings- och djupinställningar kan du läsa om på internet, till exempel direkt på Fiskeekonomiska Centralförbundets webbplats.

Fånga fisk beror bland annat på nätets maskstorlek, som anges i millimeter. Det här måttet anger avståndet mellan två intilliggande knutar när nätet inte är sträckt till sin fulla längd. En bra tumregel är att ju mindre maskstorlek, desto mindre fiskarter. Här är några exempel på nätets maskstorlekar och vilka fiskarter de är lämpliga för: siklöja 11-19 mm (vanligtvis 14 mm), abborre 27-45 mm, gädda 45-60 mm, gös 56-65 mm. Ett bra exempel på ett nät är Pietaris siklöjenät, som är speciellt utformat för siklöja och finns i maskstorlekar mellan 14-18 mm. Dessutom talar man om nätets spänning, som påverkar fångsten av den önskade fisken. Ett exempel är siklöjenät som är stramare för att förhindra att siklöjan trasslar in sig.

Tåget är den tjockare delen av nätet som finns på linans över- och nederdel. Tågets kvalitet säger mycket om nätets kvalitet, eftersom ju hållbarare tåg, desto hållbarare nät. Här är några saker att uppmärksamma när du testar nätets tåg: tåget ska inte lätt trassla eller vrida sig och bör behålla sin form; korkarna på övertåget ska inte smulas sönder utan behålla sin form. Inuti nederkanten kan det vara invävt bly för att få det att sjunka i vattnet, medan korkarna på övertåget håller nätets överkant flytande. Generellt används lättare nederkanter för fiske i insjöar jämfört med havsområden. När man fångar sik är det bra att välja lättare nederkanter. Tågarnas vikt och styrka bestäms mycket av fiskarten och fiskedjupet. Ett dubbeltågat nät trasslar vanligtvis mindre och är lättare att hantera.

En nätsticka är ett krokformigt hjälpmedel som används för att snyggt samla ihop nätet för nästa användning eller för att koppla ihop två nät. Det finns låsbara och olåsbara modeller. Vanligtvis är bockarna gjorda av plast, men man ser fortfarande modeller av enar. En annan metod är att använda en balja istället för en bock, från vilken nätet släpps ut i vattnet. Oavsett metod är det viktigt att se till att nätet inte trasslar, vilket oftast görs redan på land när näten packas och ordnas antingen i par eller större enheter. En kniv och sticka kan också vara praktiska om större fiskar ska avlivas direkt i båten och blodet ska tömmas ur dem.

Nedre och övre tågar hålls i separata högar med linan däremellan. Erfarenhet ger säkerhet och gör nätläggningen lättare. Nätet säkras på plats med vikter och markeras med en korrekt markeringsflagga. När du lägger ut nätet är det bra att komma ihåg en regel till: för oväsen aldrig i båten. Fiskarna skräms lätt av plötsliga ljud, så det är bäst att vara tyst som en mus i båten.

 

Försumma inte dina skyldigheter – kom ihåg ansvarsfullt nätfiske

Innan du sätter ut näten är det bra att ha koll på alla regler som gäller för fiskevattnen i ditt område, till exempel vilka områden där nätfiske är helt förbjudet. En annan viktig aspekt är bestämmelserna om nätets maskstorlek, eftersom det är mycket viktigt att inte fånga fiskarter som är för små och inte könsmogna. För olika fiskarter finns det minimimått som fångstfiskarna måste uppfylla. En ansvarsfull nätfiskare tar reda på de olika fiskarternas fredningstider, under vilka deras nätfiske är förbjudet.

Det är också bra att känna till redskap som kan skada eller hota fiskbeståndet, så att du kan undvika att använda dem. Ansvarsfull förvaring av redskap efter fisket är viktigt för att förhindra att exempelvis vilda djur fastnar i dem. Dessutom bör du ta reda på hur många nät som får sättas ut i det aktuella vattendraget per person. Finns det kanske andra begränsningar eller viktig information om fiskevattnet du planerar att fiska i? Och sist men inte minst, se till att du hämtar näten i god tid innan fisken dör och ruttnar i nätet. På en varm sommardag kan abborrarna dö i nätet redan efter en halv dag, och då är de inte lämpliga för stekpannan. Och vem vill inte ha en god, färsk fångst på bordet?

Kom ihåg att:

  • Kontrollera reglerna för nätfiske i ditt område.
  • Följ bestämmelserna om nätets maskstorlek.
  • Ta reda på minimimått och fredningstider för fiskarterna.
  • Undvik skadliga redskap och förvara dem ansvarsfullt.
  • Kontrollera hur många nät som får användas.
  • Hämta näten i tid för att bevara fiskens kvalitet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!