När storgäddan hugger — gör så här
10 tips som hjälper dig kroka, trötta ut, hantera, väga, mäta och släppa (catch & release) stora gäddor. När du tittat på vår video och läst tipsen nedan vet du vad du ska göra! Kolla också hur du tar ett rätt gälgrepp när du lyfter fisken.
1. Redskap.
När man fiskar storgädda är rätta och tillräckligt kraftiga redskap en förutsättning för att man också ska få upp fångsten.
• Tafs - minst 25 cm
• Flätlina - t.ex. Powerpro 0,32 mm
• Rulle t.ex. Abu Garcia Record C6 multirulle
• Spö - Savage Gear Big Lure & Jerk 7' spinnspö
2. Fokusera endast på fisket.
Glöm allt annat och syssla inte med något oväsentligt medan du fiskar. Variera fiskestil enligt vädret. Beakta också vattnets temperatur.
På videon här visas jerkfiske.
3. Mothugget.
När gäddan hugger, gör ett kraftigt mothugg (knyck) med spöet, för att kroken ska fastna i gäddans hårda och beniga mun.
4. Jäkta inte!
När storgäddan sitter fast på kroken, håll dig lugn. Justera rullens broms vid behov, akta dig för att överspänna den.
5. Veva långsamt in fisken.
När gäddan ser båten gör den ofta en sista häftig spurt. Det syns bra på videon vid 2:25 min. Det var väldigt nära att fisken lossnade under de sista metrarna.
6. Att lyfta fisken ur vattnet.
När fisken är uttröttad gäller det att besluta hur den ska lyftas ur vattnet. Bra alternativ är med Savage Gears håv med gumminät (storlek XL) eller med handen med s.k. gälgrepp. Om du använder gälgrepp rekommenderar jag att du skyddar handen med en skärskyddshandske. Ta ett ordentligt tag så att fisken inte faller. Kroken tar du lättast loss med en tång.
7. Vägning och mätning.
Lägg fisken i en våt vågsäck eller en håv med gumminät. Väg fisken. Dra av vågsäckens vikt från resultatet, om den inte är färdigt beaktad i vågen. Om gäddan vägs så att den hänger i käken kan dess nacke skadas.
Det enklaste sättet att mäta gäddans längd om du fiskar från båt är att ha ett självhäftande mått klistrat på båtsidan eller bänken, som du mäter fisken på. Kläm ihop gäddans stjärt lite och avläs ett noggrant mått (t.ex. 102 cm).
8. Hantera den levande fisken varsamt och omsorgsfullt
Fisken är en fin varelse som bör respekteras vid vägning, fotografering m.m. Fisken lever i vattnet och luften är ett helt främmande element för den. Om du tänker släppa fisken är en bra tumregel max. 2 minuter i luften åt gången. Med tanke på frisläppandet är det bra att ha vågsäcken eller håven fastbunden på utsidan av båten. Då kan du vid behov sätta tillbaka fisken i vattnet emellanåt. Om du sätter fisken tillbaka i vattnet emellanåt, låt den återhämta sig 30-60 sekunder. Sedan kan du fortsätta fotografera.
9. Att släppa tillbaka fisken
• När mätning, vägning, fotografering m.m. är klart och du är redo att släppa fisken tillbaka, kasta den inte i vattnet!
• Sänk ner vågsäcken med fisken i vattnet och öppna vågsäcken.
• Låt fisken ta igen sig i lugn och ro, ibland hjälper det att gunga påsen av och an.
• Om gällocken är helt slutna kan du öppna dem lite med handen.
Om fisken dyker ner i djupet har allt gått väl. Det är naturligtvis varje fiskares personliga val om man vill släppa fisken. Jag rekommenderar i alla fall att du sätter dig in i ämnet.
10. Njut av fisket och naturen.
Gälgreppet att lyfta fisken med
Gälgreppet har ett beskrivande namn. Du får ett bra grepp om fisken genom att låta fingrarna glida på insidan av gällocket till fiskens haka. Tummen är på utsidan och resten av fingrarna på gällockets insida. Jag rekommenderar skärskyddshandske åtminstone när du övar dig att ta greppet. Akta dig för att skada gälbågarna och stöd alltid fisken med båda händerna då det är möjligt.
Spända linor!
TEXT, BILD & VIDEO:
Petri Tallqvist
fiskehandledare / blivande guide