Laxrodd
I Norden finns flera utmärkta laxroddfloder. Laxroddstekniken är en gammal och beprövad metod och den har många hängivna utövare. Genom att ro kan man hitta lax i platser som är nästan omöjliga att nå med andra tekniker, till exempel kastfiske. Dessutom är laxrodd en trevlig och social fiskemetod eftersom flera fiskare kan vara i båten samtidigt.
Båt och teknik för laxrodd
Traditionell forsbåt i trä är bäst lämpad för laxrodd. Båten bör helst vara smal och 5-6 meter lång. Roddaren sitter vanligtvis i fören och ror båten motströms, låter båten driva med strömmen och strävar efter att ro till de delar av floden där laxarna antas befinna sig. Roddarens uppgift är också att se till att linorna hålls raka. Detta ger betena den önskade rörelsen och ger laxarna mer tid att hugga.
Det är också viktigt att komma ihåg eventuella lokala fiskerestriktioner. Till exempel, på Tana älv under säsongen 2012, var det en regel om tre spön per båt. När man fiskar med tre spön, hålls ett spö på varje sida av båten och det tredje spöt rakt bakom båten.
Under högsommaren när vattnet är varmt, är det fördelaktigt att ro mycket tvärs över strömmen. På så sätt får flugor och wobblers en snabbare rörelse som lockar laxar att hugga i det varma vattnet. Under tidig och sen säsong när vattnet är kallare, är det i motsats till detta bättre att ro mer motströms och långsamt backa in mot laxens föredragna platser.
Fluga eller wobbler?
I laxrodd använder jag beroende på vattenområde antingen flugor eller wobblers. Till exempel, på Tana älv använder jag endast 6–7 olika flugmodeller som har sparsamt med hår och varierande krokstorlekar. Flugorna är bundna på antingen dubbel- eller trekrokar. När man ror med fluga bör man inte ställa bromsen för hårt, eftersom laxen måste få tillräckligt med tid att ta och svälja flugan innan man sätter mothugg.
När jag drar wobblers använder jag sådana som har olika simrörelser. Ibland kan en snabb rörelse vara den effektiva dragningen, men nästa vecka kan det vara mer effektivt med en sökande simning.
Färgsortimentet bör vara brett, eftersom man bör komma ihåg grundregeln för betesfärger: ljusa färger i klart väder och mörka färger vid regn, mulet och ofta på natten. Mina favoritfärger på Tana är oliv, violett, svart och orange. Jag använder korta frigörelselängder (ca 7–15 m) med wobblers.
Utrustning för laxrodd
En bra längd på spöet är 9–10 fot. Spöet bör ha en robust konstruktion så att det kan trötta ut och hantera även större laxar i starka strömmar. Favoritspön för laxrodd hittas genom att prova sig fram. En lämplig rulle för laxrodd är en multirulle med en linkapacitet på minst 300 meter av 0,40–0,45 mm nylonlina. Linkapaciteten och även mängden lina måste vara så stor, eftersom när en stor lax börjar dra, behövs det verkligen - och mycket!
Spända linor!
TEXT, FOTO:
Kristian Keskitalo
Bigcatch AB
www.bigcatch.se