Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Konstas och Heikkis vintertips för LIVEfiske

Live-ekoloden som blivit så vanliga i båtar används nu också i vinterfiske. Live-givarens fördel är att du på ekolodets skärm ser precis vad som händer under vattnet, på vilket avstånd fiskarna är och hur stora de är. Friends Of Happy Angler-teamet KoHeltajat har övat med en Lowrance Active target-givare de senaste två vintrarna och utvecklar ständigt sin utrustning.

Vi var med Friends Of Happy Angler-medlemmarna Konsta och Heikki och testade deras utrustning, version 2.0. Här kommer några observationer och tips från LIVE-fisketuren.

Pulkor hade vi två stycken. I den ena åkte live-ekolodet och matsäcken, i den andra fiskeutrustningen och isborren. Ett kompakt LIVEfiskepaket hade monterats på uteplywood. Rebelcell-batteriet var fäst med lina, givarboxen och ekolodets ställning med skruvar.

Ett problem som kan uppstå vid LIVEfiske på vintern är att batteriet inte räcker till om fiskedagarna blir långa. Konsta och Heikki har löst problemet genom att satsa på ett lätt batteri med stor kapacitet.

”Det är bäst att beräkna strömförbrukningen med hjälp av apparaternas instruktionsmanualer. Där nämns vanligen den maximala strömförbrukningen, men man kan också spara ström genom att minska på skärmens ljusstyrka. Litiumbatterier är lätta och strömmen räcker bra för en hel dag om man dimensionerar kapaciteten rätt. Litiumbatteriers hela kapacitet kan dessutom användas utan att batteriet tar skada", berättar Konsta Verho.

”Elektroniken kan gärna monteras i ett kompakt paket som är lätt att ta med ut på isen. Ett kompakt paket är också lätt att ta med i båten på sommaren. Kopplingar med Wago-kontakter är enkla att göra både sommar och vinter.

Satsar man på kablar och kopplingsdon av god kvalitet slipper man svära över svaga kopplingar eller kablar som lossnar mitt i fiskandet", säger Heikki Vesanto, som är elektriker till yrket.

Att rotera givaren är viktigt även i vinterfiske när man vill få syn på fiskar. Det är bra om ställningen är sådan att kabeln inte tvinnar sig runt skaftet och att den är lätt att hantera i vinterförhållanden. KoHeltajats givarställning är en nyhet från Patriot.

Borrmaskinens batterier och batterierna som driver elektroniken ska helst förvaras skyddade mot vatten. En lätt isolering runt borrmaskinens batteri är ett bra tillägg som kan rädda fisketuren.

"Vi borrar hålen i isen med en 8" Heinola-isborr fäst vid en 18v Milwaukee Fuel-borrmaskin. Det lönar sig att ta med reservbatterier på fisketurerna. Vi har fem batterier som räcker också för långa fiskedagar", berättar Konsta.

Ju större skärm man har, på desto längre håll syns den, men samtidigt ökar strömförbrukningen!

På den aktuella LIVEfisketuren användes följande apparater:

Tips för LIVEfiske - kartlägg noga och kom ihåg att fiska ansvarsfullt

Vi använder Lowrance HDS Live 12" och en Active Target-givare som är inställd att visa 30 meter framåt. Vi gjorde hål i isen med 60 meters mellanrum och kartlade vattnet ner till 7-10 meters djup. Med det hålmellanrummet fick vi alltid ett nytt område kartlagt utan överlappningar.

Djupet beror förstås på sjön och vattnets klarhet. I klart vatten ser fisken betet på längre håll. Vi strävar i vilket fall som helst till att kolla åtminstone ner till 5 meter.

Denna fisketur i början av december visade att LIVEfiske på isen inte är den lättaste av fiskeformer. Under dagens korta ljusa period gick vi en sträcka på knappt sju kilometer på isen och borrade cirka 70 hål med den borrmaskinsdrivna isborren. Cirka 10 gånger fick vi bjuda gäddor vi hittade på 8-10 m djup på en stor vertikaljigg. Fiskarna i mellanvattnet stack iväg när vi närmade oss.

OBS! Det är viktigt att veta hur man ska hantera fisken i kallt väder. Det gäller att vara snabb om fisken inte ska bli mat, och att inte lägga fisken på snön och se till att den inte får is i munnen när man släpper den tillbaks i vattnet. Det gäller att putsa hålet från issörja innan man släpper ner fisken i det. En fuktad avkrokningsmatta är ett bra underlag när fisken ska mätas. En pulka som är färdigt fylld med vatten är också ett bra ställe att placera fisken om den blir tvungen att vistas ovanför isen en lite längre stund.

En ansvarsfull fiskare kommer också ihåg fiskedjupets effekt på fiskarna, särskilt i fråga om gös.

Redskap du behöver är en lång tång och en avbitartångkäftöppnareavkrokningsmatta eller vågsäck, måttband och våg.

Det är viktigt att fiskens skyddande slemlager inte kommer i kontakt med snön eller isen och att ögonen inte fryser!

Vid fiske av stora rovfiskar behöver du tjock lina och en hållbar tafs. Ett vanligt ismetespö funkar bra vid LIVEfiske av stora rovfiskar. Som bete passar vertikaljiggar i olika storlekar och med samma teknik kan man också fiska andra arter, bl.a. abborre, sik och regnbåge. Välj då redskap enligt målart.

Vi önskar dig givande LIVEfiske!

Text: KoHeltajat & Juha Salonen
Bilder: Skutsi_atte,  KoHeltajat och Juha Salonen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!