Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Kastfiskets ABC - tips att komma igång med

Kastfiske är en av de mest populära fiskeformerna och ett trevligt och nyttigt tidsfördriv. Det är lätt och behöver inte kosta mycket att börja kastfiska: du behöver bara några grundläggande redskap för att kunna bege dig till vattnet och sätta igång. 

Kastfiskeredskap - det här behöver du för att fiska med haspel

En lämplig spölängd är 7´–8´ (210–240 cm) och rullstorlek 3000–4000. Att sätta ihop ett haspelset är väldigt enkelt och kräver inte konstigare verktyg än kniv eller sax.

 

VIDEO:
Kastfiskets ABC

Instruktionsvideo till att börja kastfiska. I videon berättar och visar Jussi Hutri från Happy Anglers samarbetspartner KuhanVetäsen Trolling Team i detalj allt du behöver veta för att börja kastfiska. Vilka redskap du behöver, hur linan läggs upp på en haspelrulle, hurudan knut du kan knyta på linan m.m.

När du har sett videon kan du det! 

 

Att fästa rullen på ett haspelspö

Det första som ska göras är att fästa rullen vid spöet. Det görs på så sätt att rullfästet på spöet öppnas lite och rullen placeras i fästet. När rullen är på plats skruvas fästet fast. Skruva så spänt att rullen inte kommer åt att röra sig i fästet. Det finns lite olika rullfästen på olika spön. Fästet spänns antingen vid framhandtaget eller med ett skruvfäste bakom rullen.

På de flesta haspelrullar kan du välja på vilken sida du vill fästa veven, enligt vilken hand du vill veva med. Att byta sida är mycket enkelt. Man öppnar skruven som veven är fäst med. Och skruvar sedan fast veven på andra sidan av rullen. Vilken sida du vill ha veven på är en smaksak. Den rätta sidan är den som känns bäst för dig.

 

Att spola på linan: Hur spolar man lina på en haspelrulle?

Lintjockleken bör väljas enligt rullens rekommendationer. Vanligtvis anger tillverkarna några lintjocklekar som passar rullen. I vanligt kastfiske är en lämplig lintjocklek t.ex. 0,30 mm. När linan ska spolas på träs den genom minst en spöring och knyts fast vid spolen med en spolknut. Innan linan knyts fast vid spolen måste haspelrullens bygel öppnas. Efter att linan knutits fast fälls bygeln ner i invevningsställning och linan går från spolen bakom bygeln till spöringarna. Sedan är det bara att veva in linan på spolen. När linan spolas på är det bra att hålla linrullen i upprätt ställning och hålla linan aningen spänd så att den spolas på jämnt och inte blir lös eller tvinnas.

 

Hur mycket lina på haspelrullen?

Spola inte på för mycket lina. En lämplig mängd lina är sådan att två till fem millimeter av spolen förblir synlig. För mycket lina på spolen ger lätt trassel. För lite lina ger kortare kast och risk för att linan inte räcker om du får en stor fisk. Efter påspolningen träs linan genom alla spöringar och en tafs knyts fast vid ändan. Tafsen fästs vid linan med en tafsknut, en vanlig dubbelknut håller inte! Tafsar finns i olika material och längd. Fiskar du gädda, som har knivskarpa tänder, behöver du en gäddtafs. En lämplig tafslängd är 20-30 cm. När tafsen är fastknuten är det bara betet som fattas.

 

Kastandet och hur rullen fungerar

Vid fiske med haspelrulle är rullen alltid på undersidan av spöet. Rullens broms kan justeras antingen framtill eller baktill på rullen beroende på modellen. Nybörjare kan gärna ställa in bromsen relativt spänt. En lämplig spändhet är sådan att du ändå kan dra ut lina från rullen relativt lätt. När du ska kasta med haspelspö bör du låta cirka 30 cm lina hänga fritt från spöändan. Linan som kommer till rullen tas upp med pekfingret och trycks mot rullfoten. Med andra handen öppnas rullens bygel. Sedan tar man tag i spöets bakhandtag med handen som öppnade bygeln. Vid kast håller man i spöet med båda händerna. Spöet förs bakom axeln och sedan kastas betet iväg med en avslappnad rörelse. Mitt i kaströrelsen släpper pekfingret taget om linan och betet flyger i en snygg båge åt det håll man kastat.


Invevningen börjar direkt då betet träffat vattenytan. Det lönar sig att variera invevningstempot så att betet får en livfull och oregelbunden gång. Nappar det inte vid första kastet är det bara att kasta på nytt.

I fiske gäller det att ha tålamod!

 

Fisk på kroken - vad ska jag göra?!

Vad ska man göra när en fisk sedan hugger betet och fastnar på kroken? Det viktigaste är att ta det lugnt - ingen panik här inte. Det är också viktigt att göra ett mothugg. Ett mothugg innebär att du gör ett snabbt knyck med spöet direkt då du märker att fisken nappar. Lyft spöet snabbt och veva in samtidigt. Med mothugget försöker man få fisken att fastna bättre på kroken. Många fiskar har en benig mun och kroken fastnar inte ordentligt utan ett mothugg. Är det en stor fisk du fått på kroken kan du behöva justera bromsen. En tung fisk behöver få lina när den gör rusningar, annars finns det risk att den lossnar från kroken eller att linan går av. Kom ihåg att hålla linan spänd hela tiden och spöet uppåt eller åt sidan. Spöet borde aldrig vara riktat rakt mot fisken i en uttröttningssituation, annars kan spöet inte böja sig och avlasta linan. När du ska lyfta upp fisken är en tillräckligt stor håv det bästa hjälpmedlet. En tång att ta loss kroken ur fiskens mun med hör också till fiskarens standardutrustning.

Kom ihåg att släppa tillbaka fiskar som inte ska bli mat!

 

Beten för kastfiske

Det är bra att ha några olika beten med sig som är lätta att fiska med och som fiskar bra. Här är några säkra val som kan ge till och med lysande fångster!

 

Bete Lotto 12 är en lite större spinnare med tjock kropp. Och något man åtminstone kan säga om den är att den verkligen ger fisk! Ett superbete för abborre, gädda och laxfiskar! Det här betet kan funka även när wobbler och skedar inte gör det.

KuhanVetäsen Trolling Team är Happy Angler-fiskebutikens samarbetspartner. 

Kuusamo Räsänen är antagligen Finlands mest legendariska skeddrag. Vare sig det gäller gäddor, stora abborrar eller laxfiskar är de alla som tokiga efter Räsänen. Och det finns färger för alla förhållanden. Skönt att kasta och flyger långt. Prova särskilt sommartid när vattnet är varmt.

Bete Krokodil är ett fantastiskt skeddrag särskilt för gäddfiske! Svänger från sida till sida och väcker gäddans intresse. En av de bäst fiskande gäddskedarna!

 

TEXT & VIDEO:

Jussi & Tuomas Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!