Juli och augusti är gösmånaderna!
De bästa tiderna på året för trollingfiske av gös är i juli och augusti. När vattnet är varmt är gösen aktiv och brukar rova nära ytan, där den är lätt att fånga. Den mest gynnsamma tiden på dagen för gösfiske är kväll och natt. Vanligtvis görs de bästa fångsterna vid solnedgången och kort därefter. Du kan också få tag på gös under dagen, men på kvällen är det lättast. Det fina med gösfiske är att de bästa väderförhållandena för det är under lugna, soliga sommarkvällar, när du kan njuta av att vara nära vattnet även om du inte fångar något. Du hittar trollingutrustning i vår produktkategori för trolling.
De bästa gösplatserna
Under dagen kan gös bäst fångas nära sjöbotten, i öppet vatten med stenig botten och i grunt vatten. På kanterna av sjödjup fördjupas sjöbotten snabbt från till exempel tre meter till tio meter. Det finns vanligtvis mycket småfisk i dessa områden som gösen jagar. Om du trollar gös under dagen kan du prova att göra betena lite tyngre och få dem djupare in i det mellersta vattenskiktet, till exempel med trollingvikter eller dubbla drag.
På kvällen och natten kan du försöka fånga gös i öppet vatten nära ytan. Det kan vara upp till 30 meter vatten under din båt, men du kan fortfarande fånga gös från ytan! När det blir mörkare stiger småfiskarna upp till ytan och gösen följer efter för att äta dem. Den bästa typen av väder för att fånga gös är under en lugn och varm sommarkväll. Vid blåsigt väder kan du prova på att fiska lite djupare, till exempel med dubbeldrag eller vikter.
När du fångar din första gös är det en god idé att anteckna platsen, antingen på en kartplotter eller – om du inte redan har en på din båt – kan du försöka memorera platsen med hjälp av landmärken. Detta beror på att gös ofta simmar i stim, och det är därför troligt att du fångar flera gös från samma plats.
Rekommenderade tekniker
Du kan enkelt komma igång med göstrolling med bara några trollingsets. Du kan använda samma utrustning som du använder för gäddtrolling eller trollingsets för nybörjare som innehåller all nödvändig utrustning. Spöna kan placeras på båda sidor om båten, med spöspetsarna nära vattenytan i så kallad ”direktdragning”. Dessutom kan du använda små paravaner, som är mycket effektiva vid gösfiske. Ett bra startpaket kan se ut så här: placera ett spö med en liten paravan och ett annat spö i ett direkt drag på vardera sidan om båten, det vill säga totalt fyra spön.
Vid gösfiske släpps cirka 20–40 meter lina ut, beroende på bete och djup. Vikter och sänken samt dubbeldrag är också effektiva verktyg för gösfiske. Dessa kommer till nytta när det blåser och gösarna simmar lite djupare. Rätt trollinghastighet för just gös beror på de beten som används, men 3,5–4 km/h är en ganska bra hastighet att börja med.
Drag
Smala wobbler används vanligtvis som gösbeten. Välkända och välbeprövade wobbler är exempelvis Bomber 15A och HK-Varma. Rekommenderade djuphavsbeten är bl.a. Rapala Shad Rap och viktade beten. Du kanske vill prova djupvattendrag eller viktdrag i ett dubbelbete när du vill att betena ska dyka djupare än ytan. Naturliga färger, som svart och silver eller svart och guld, fungerar bäst för gös. Men ofta kan något lite ljusare, som fluorescerande gult, också vara nödvändigt.
TEXT:
Tuomas Hutri och Jussi Hutri
KuhanVetäsens trollingteam
KuhanVetäsens trollingteam är partner till Happy Angler-fiskebutiken på nätet.