Ismete - avslappnat men effektivt vinterfiske
Ismete eller agnmete genom isen. Det här är en fiskeform som blivit allt populärare vid sidan av traditionellt pimpelfiske. Med ismete kan du fiska gädda, gös och abborre på vintern, med bara några små ändringar i utrustningen.
Ismete ger dig möjlighet att med relativt lite besvär få dagens matfisk eller också rekordfiskar, om du bara orkar prova nya fiskevatten eller testa gamla lite noggrannare.
Med spö och vissa andra handredskap får man fiska fritt längs Sveriges kuster och i de fem största sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Andra fiskevatten har olika regler och i många av dem krävs fiskekort. Vad som gäller där du tänkt fiska kan du kolla t.ex. på fiskekort.se.
Ansvarsfullt fiske
Alltför hård kyla eller blåst pasar inte ihop med ismete. Är det kallare än minus 5 grader är det bättre att stanna hemma eller fiska agnfisk. Alltför hård kyla gör att fiskens slemhinnor och ögon fryser snabbt.
Ett bra knep är att fylla en pulka med vatten och sätta fisken i den så fort du fått loss kroken. Det skyddar fisken mot kölden. Från pulkan kan du lyfta upp fisken för exempelvis fotografering och sedan släppa den tillbaka i vattnet så snabbt som möjligt.
Redskap du behöver är en lång tång och avbitare, käftöppnare, avkrokningsmatta eller vågsäck, måttband och våg.Det är viktigt att fiskens skyddande slemlager inte kommer i kontakt med snön eller isen och att ögonen inte fryser!
Ismete-utrustning
Först gäller det ju att göra hål i isen och isborren får gärna ha en rejäl diameter. Minst 8”, men ännu hellre 10”, om du fiskar flera gånger per vinter. Ju oftare du fiskar, desto sannolikare blir det att du stöter på din rekordfisk, och då är det inte roligt om hålet är för litet!
Ismetespö, haspel- eller multirulle, tafs, sänke och krok. Det här är kort sagt de redskap du behöver för själva fiskandet, utöver isborren och beten. Dessutom används olika typer av nappindikatorer och spöställningar.
En vippa, en bjällra, ett elektroniskt larm eller en bit av en plastpåse kan användas för att meddela att en fisk huggit och drar i linan.
Välj gärna ett tafslås som inte kan vridas upp. Annars kan det gå så att när gäddan får ett sista vredesutbrott i hålet och tafsens lekande inte hinner med så vrider gäddan upp låset. Satsa på kvalitet, för det är sällan man förlorar utrustning i den här fiskeformen.
- En vippa + bjällra är en traditionell och säker nappindikator. När fisken tar betet frigörs den laddade vippan och stiger mot skyn, ackompanjerad av bjällerklang.
- Ett elektroniskt larm avger en ljudsignal när fisken hugger och drar ut lina. Du vet genast om fisken är på draghumör.
- En bit av en plastpåse fästs vid linan under toppöglan. När påsen åker ner vet du att en fisk drar i linan. Den här metoden fungerar om du har få spön och kan observera dem hela tiden. Kan också kombineras med en bjällra i spötoppen
Agnfiskar: Fiska själv med pimpel eller köp i butik
Som bete funkar vilken som helst död fisk. De vanligaste är väl mört och strömming. Observera att betesfisken måste komma från samma vattenområde som den används som bete i.
De som fiskar riktigt stora gäddor använder också braxen och andra stora karpfiskar som bete. Fast i den här fiskeformen är små beten inget hinder för stora fångster. Små beten kan faktiskt ge rekordfiskar medan stora beten inte kan tas av de mindre rovfiskarna.
Betet riggas vanligen med en krok i ryggskinnet på betesfisken så att fisken hänger vågrät. Betet kan också sänkas till botten med en krok i stjärten. En krok räcker, men en del väljer att använda två mindre krokar i stället.
När betet fästs vid kroken ställs spöet i en ställning och betet sänks till önskat djup. Sänkningen underlättas avsevärt av ett lämpligt sänke ovanför tafsen - ju lättare desto långsammare sjunker betet. Det lönar sig också att punktera betesfiskens simblåsa. Det gör att fisken sjunker bättre och ställer sig i rätt position i vattnet.
Betet kan sänkas ända till bottnen, lämnas lite ovanför bottnen eller uppe under isen, där den syns på långt håll. Vilket djup som funkar bäst får fiskaren och fisken avgöra. Fiskar du med flera spön kan du ha betena på olika djup och testa vad som ger den bästa utdelningen.
Jag börjar luta åt att ha betet liggande på bottnen. Där brukar ju döda fiskar ligga, så det är där gäddorna normalt hittar dem. En tumregel kunde vara:
- större fiskar, färre napp = betet ligger på bottnen
- matfisk, flera napp = betet svävar någonstans mellan bottnen och isen
”Döda fiskar brukar förstås inte sväva i mellanvattnet.” – Eetu Uusitalo
”Ligger betet på bottnen ökar risken att gäddan sväljer kroken.” – Jari Kettukangas
När betet sänkts ner frigörs spolen. På multirullar ”kastspärren”, på haspelrullar kan bromsen lossas helt och på baitrunners lägger man i runner-bromsen. En vippa eller annan nappindikator fästs vid linan. Sen är det bara att vänta…
Fiska ansvarsfullt: Vippan viftar - vad gör jag nu?
Vippan visar att en fisk huggit på betet. Välj hastighet enligt avstånd - är spöet nära kan du gå, är det längre borta kan du gärna springa lite. När du kommer fram till spöet, ta loss det från ställningen och sänk toppen och kolla samtidigt om linan löper ut. Gör den det kan du slå på bromsen, spänna haspelrullens broms eller slå av runner-bromsen.
Veva in lös lina och gör ett mothugg. Om spöet stannar som mot en vägg i mothugget vet du att du har en stor fisk på kroken. Mindre fiskar kan du veva in direkt och lyfta upp på isen, men större kan du få kämpa med en stund. När fisken till slut tröttnar och du får upp den, ta ett gälgrepp på den och lossa kroken direkt om möjligt, lyft fisken på en avkrokningsmatta eller i en pulka fylld med vatten.
Om fisken svänger sig så att den inte vill komma upp ur hålet kan du ”pumpa” den. Då vänder den sig till slut så att du kan dra upp den. Det finns videor på Youtube där man sticker ner handen i hålet i isen och vänder fisken så att den kan komma upp genom hålet. Men hur går det om fisken slår fast kroken i handen?
Medan fisken lugnar sig i pulkan kan också fiskaren hämta andan. När det värsta darret är över kan fisken dokumenteras snabbt och sedan släppas tillbaka till sitt hem under isen. Kanske du gör en high five med fiskstjärten innan den försvinner ner i djupet och ropar ut ett stolt YES!
Men det kan också komma dagar utan fiskelycka. Då är det bra att komma ihåg Matti Nykänens ord; “Varje chans är en möjlighet!”
Ta med en god matsäck och en god vän på fisketuren - och en vacker dag får du också din rekordfisk!
Spända linor och viftande vippor!
Text och bilder: Juha Salonen, fiskebloggare
Text: Juha Salonen, fiskebloggare
Våra populäraste produkter för vinterfiske