Stort sortiment!
MIDSOMMAR DEAL: Fri frakt på order över 750 kr!

Humminbird-kombienheter i fiske- och myndighetsbruk

I dag finns en hel massa alternativ inom ekolodning och fiskare använder dem också enligt sina olika fiskestilar. Mitt i Insjöfinland finner vi Tommi Hietanen, aktiv fiskare och ekolodare som specialiserat sig på Humminbird-ekolod.

Det händer faktiskt att Tommi vistas en hel dag ute på sjön utan att fiska alls. Ekoloden och deras teknik och användning i olika förhållanden är så fascinerande och varje gång lär man sig något nytt om dem. Ekoloden har nästan blivit ett heldagsarbete för Tommi i och med att han vägleder Humminbird-användare i hela landet djupare in i ekolodens intressanta värld.

“Den som satsat tusentals euro på Humminbird-ekolod och Minn Kota-motorer får det mesta möjliga ut av dem med hjälp av utbildning på platsen. Ekolod garanterar inte att du får fisk, men de förbättrar chanserna avsevärt om du kan använda dina apparater på ett mångsidigt sätt.”

Det var Tommis sammanfattning. Tommi lär också räddningspersonal och fiskare att använda ekolod samt assisterar enligt sina möjligheter myndigheter som behöver hjälp på vattnen. I assistansuppgifter spelar Humminbird-ekoloden med sina tilläggsapparater en viktig roll bland annat vid spaning.

Tommi har med tiden utvecklat ett eget sätt att fiska med ekolod. Letandet efter ett fiskeställe börjar med att undersöka sjökortet och plottern ger en bra allmän bild av omgivningen. När Tommi hittat potentiella fiskeställen sätter han på ekolodets egna kartritningsprogram och får på så sätt en så noggrann bild som möjligt av sluttningar, knölar och djupa ställen där fiskarna kan tänkas trivas. Humminbirds ekolod har ett färdigt AutoChart Live-program, med vilket man kan göra en karta av det önskade området, med djupkurvor och bottenväxtlighet eller bottenhårdhet. Allt detta sker i realtid medan man åker över vattnet. De här Autochart Live™-kartorna kan användas som delvis genomskinliga ovanpå andra sjökort. Man kan också enkelt dela den lodade kartinformationen med en kompis via e-post. Med två båtar kan man kartlägga sina favoritfiskeställen väldigt effektivt.


“Med det sidoseende ekolodet Humminbird MEGA SI+, som ritar en mycket skarp bild, kan jag loda ett ansenligt område på en gång. Ibland ser jag riktigt rejäla fiskar på skärmen.”

När man söker efter ett bra fiskeställe kan man först gärna använda ett sidoseende ekolod. Exempelvis med Humminbird Solix-ekolodet ser man upp till 75 meter åt båda hållen - en vy på sammanlagt 150 meter alltså. Du får enkelt en överblick över en liten sjö och ser med fotografisk exakthet var fiskarna befinner sig för tillfället.

När du sedan närmar dig ett förmodat bra fiskeställe har du fördelar av 2D- och DI-ekolodning. Nedåtriktade ekolod visar enskilda fiskar och på vilket djup de simmar.

 

“Med Humminbird Mega 360-undervattensradarn kan du lokalisera fiskar när båten står stilla.”

Den nyaste teknologin erbjuder ännu fler alternativ i fisksökandet. Humminbird Mega 360 Imaging är ett radarlikt ekolod som visar en hel cirkel kring båten och du kan välja flera olika lämpliga kastsektorer enligt var du ser mest fiskar. Detta avancerade sidoseende ekolod kan användas också när båten står på stället.


“Humminbird Mega LIVE ihop med marknadens exaktaste sidoseende ekolod är en oslagbar kombination.”

Så kallat live-fiske har blivit allt populärare. Live-givaren som kopplas som tillägg till ekolodet ger en realtidsvy av fiskarna och betet. Humminbird MEGA Live-givaren kan lätt kopplas till de flesta Humminbird-ekolod och du får en direkt inblick i undervattensvärlden som aldrig förr.

Bilder: Tommi Hietanen, Deeptech Divers

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!