Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Havsfiske efter gädda på våren: Fisketips från guiden Jani Ollikainen

Efter en lång mörk vinter är det dags att ge sig ut på öppet vatten. Sund och större havsytor som frigörs från is är gäddfiskarens första möten med öppet vatten. Allteftersom våren framskrider, blir även lekområdena isfria och det blir möjligt att med båt nå de bästa fiskeplatserna.

På havsområden är stor-gäddsäsongen som en symfoni som spelar som vackrast under våren i april-maj, precis innan lektiden. Det är då havet erbjuder de bästa möjligheterna att fånga den där drömfisken som varje fiskare längtar efter. Varje kast är ett löfte om ett stort äventyr, och varje drag som träffar vattenytan är en inbjudan till storgäddan. Detta är tiden då fiskarens hjärta slår av spänning, hopp och varje fångst är som en stor seger.

I slutet av april började vi skriva vår egen symfoni tillsammans med fiskeguiden Jani Ollikainen. Vårt mål var att samla Janis bästa tips för vår-gäddfiske till er hjälp och glädje.

Vår resa drevs framåt av en Buster XXL aluminiumbåt, som är tillverkad vid Inha fabriken i Etseri, Finland. Buster har varit en del av den finska båttillverkningshistorien i 45 år och Inha fabriken nästan 200 år. Båten är även utrustad med en Humminbird kombienhet samt en frontmonterad Minn Kota elmotor.



Användning av elektronik för att hitta fiskeplatser: Kan man klara sig utan live-enheter?

Med live-enheter kan du, förutom att söka efter betesfiskstim, utforska bottenformationer, vegetation och se inte bara fiskar utan också stenar och grund samt olika typer av strukturer. Även en liten förändring i botten kan signalera en potentiell gäddplats.

Om din båt inte är utrustad med live-enheter, kan du fortfarande använda ett traditionellt 2D ekolod eller sidescan ekolod för att leta efter potentiella fiskeplatser. Med sidescan ekolod kan du även söka efter gäddans bytesfiskar, till exempel braxenstim.

Att hitta stim av braxen, id eller andra stora karpfiskar är ett tips för den som söker efter storgäddans jaktmarker. Stora stim av karpfisk avslöjar ofta sig själva genom en överraskande grumling av vattnet. Braxen, id, sutare och andra fiskarter gräver i botten som skattjägare, lyfter fin lera och annat organiskt material, så kallad silt, i vattnet. Detta grumlar vattnet, som naturens egen hemlighet, vilket avslöjar de bästa platserna för stor gädda.



Sökning efter gäddplats: Ekolodstips

  • Börja med att ekoloda framför, i mitten och längs kanterna av den förmodade lekviken för att ta reda på var det finns växtlighet, stenbotten eller andra bottenformationer som kan erbjuda skydd för gäddor. Använd Google Maps satellitbilder för att se var gränsen för växtligheten går.
  • Fokusera sedan fisket till sådana områden. Under våren kan perioderna då fisken är aktiv vara korta, och det är då bättre att vara på en potentiell plats.
  • Förutom bottenformationer och strukturer, håll också ett öga på vattentemperaturen och observera särskilt de varmare områdena.

Val av gäddfiskeplatser: Temperaturens betydelse

Väder och fiskens aptit är de enda faktorer vi inte kan påverka. Vi kan bestämma i vilket väder vi fiskar, men själva vädret är en variabel i vår ekvation som kan förändras i ett ögonblick. Här går vi igenom hur olika väderleksförhållanden generellt påverkar valet av fiskeplatser.

Gäddorna laddar upp inför leken, men inte lika intensivt som under veckorna efter leken. Ofta inträffar en före-lek ättidstopp på havsområdena strax innan de största lekveckorna. När vattentemperaturen stiger, börjar fiskarna gradvis röra sig mot grunda vatten för att leka. Självklart rusar inte alla gäddor till lekplatserna samtidigt; processen kan ta veckor om förhållandena förändras.

Inget är helt säkert när det gäller fiskets lagar. Dessa tips är lärda ut av Jani Ollikainen i skärgårdshavet utanför Nådendal i Finland, baserat på hans egen erfarenhet och studier av innehåll producerat av andra fiskare.

Ju mer jag granskade innehåll på nätet, desto mer övertygad blev jag om att ämnet kunde fylla en bok, och ändå skulle någon ha en annan åsikt.

Vattentemperaturens påverkan på gäddans förekomstplatser: Är det sant att vårtidens gäddor finns där vattnet är varmare?

"Vi fiskar vid kantzonerna av vass och i framkanterna av vassområden samt eventuellt vid kort vass. I bukternas centrum. Strömmar vid vassområdens framkanter. Möjligen inre vikar, allt beror så mycket på både vattentemperaturen och lufttemperaturen. Generellt sett är mitt säkraste val av fiskeplats där vattnet är mellan en och en halv till fem meter djupt," förklarar Ollikainen.

Låt oss börja med att lösa ekvationen med I, som i vår ekvation är vattentemperaturen.

Gäddans lek börjar när vattentemperaturen är bara 1–4 °C, men när leken avslutas har temperaturen stigit till 3–13 °C. Leken sker på grunda, vegetationstäckta områden.

Vikar och småbukter som ligger skyddade från vind kan vara några grader varmare och på sådana platser kan leken redan ha startat medan den ännu inte börjat på andra ställen. De varmaste vattenområdena hittas ofta vid kuster som vetter mot söder, där vattnet värms upp mest under dagen.

Gäddan är en temperaturaktiv fisk och några graders skillnad i vattentemperaturen kan vara avgörande för var fisken befinner sig. Gäddor gillar skydd och strukturer, och under våren när de förbereder sig för lek kan du leta efter dem med dessa tips:

  • Ta hänsyn till vindriktningens påverkan på ytvattenvirvlar och platser där varmt vatten kan samlas, så kallade värmefickor. Sådana platser kan vara exempelvis vid uddar i inloppen till vikar, i vikens innerdelar eller småvikar.
  • Skär i buktområden, vid öarnas kanter
  • Djuphål och deras kanter
  • Gränserna till vegetationszoner
  • Djupare vasskanter som leder till lekområden
  • Trösklar och undervattensbottenförändringar

Vårgäddans fiske: Vindrikntingens betydelse

Som nämnts tidigare har vinden en stor inverkan på vattentemperaturen och därmed även på val av fiskarnas habitat. När vattnen har blivit varmare är den vindutsatta stranden ett bättre val än den lugna. Den vågiga vattenytan på vindens sida är oftast till gäddornas fördel, men gäller samma tumregel även under våren när vattnet är kallt?

"Vindens påverkan är en intressant variabel, eftersom ibland hittar man fiskar på vindens sida, ibland från sidvinden och ibland förvånansvärt nog även från den lugna sidan", berättar Ollikainen.

När vattenytan är rörd är inte fiskarna lika skygga som under lugna väderförhållanden. Vindigt väder rör också upp botten, vilket lyfter upp mat för gäddans bytesfiskar i vattnet, som de kommer för att äta. Bytesfiskarna visar vägen för rovfiskarna.

  • Under vinden = stranden dit vinden blåser / riktning där vinden blåser
  • Över vinden = stranden från vilken vinden blåser bort / riktning från vilken vinden blåser

På våren är vattentemperaturen och dess påverkan från vindriktingen viktigare.



Vårfiske efter gädda: Betesval för vassområden och vegetation

Att fiska i vegetation och stenbotten kan ibland vara utmanande på grund av att krokarna fastnar i växterna eller hakar sig i stenar. Sådana ”förlorade kast” kan minimeras genom att välja rätt beten och krokar. På djupare stränder kan kort vass vara vilseledande och i verkligheten kan det vara betydligt djupare nära strandkanten.

Gäddshadar med offset-krokar simmar lätt genom vegetationen när du vevar in, och undviker onödiga fasthakningar. Du kan också rigga gäddjiggar med en enda krok på ryggen, detta kräver att du viktar jiggen på kölen för att säkerställa korrekt simning.

"Mitt betesval är ofta, kanske alltför ofta, gäddgummin. Senare under våren använder jag spinnerbaits, stora skedar eller ett gäddgummi med en liten sked tillagd. Jag använder exceptionellt 95–99 % av tiden en offset-krok när jag fiskar med gäddgummi. Färgen bestäms oftast av vattenfärgen, samt temperaturen och ljusförhållandena", förklarar Ollikainen.

Förutom shads är andra bra betesalternativ i vegetationen spinnerbaits och skedar, och man bör inte glömma det legendariska gäddbetet Minnow Spoon eller de uppstickande Norolan gäddskedarna.

Glöm inte heller Spintube gäddflugor, genom att sakta dra och sänka dem kan du locka även de mest kräsna gäddorna. Även jerkbaits som långsamt vevas in är mycket effektiva för den något trögare vårgäddan.

När du kastar spinnerbaits, kom ihåg att börja veva in omedelbart när betet träffar vattnet för att undvika att det trasslar ihop sig. Det är också viktigt att hålla en jämn hastighet när du vevar in, detta hjälper också till att föra betet genom vegetationen.

Betesrally får variabeln F

Innan leken är vattnen fortfarande väl under 10 °C, och när vårdagarna blir varmare måste betena kunna vevas in långsamt. Uppvärmda vatten får de långsamma gäddorna att aktiveras och slå till på snabbare invevda beten.

Under kalla och svala vattentider är gäddorna stela och jagar inte aktivt byte utan väntar på att en läckerbit ska simma förbi för en lätt fångst. Betena bör därför simma långsamt och ibland kan till och med en paus med ett långsamt sjunkande eller svävande suspending-bete vara det magiska verktyget för att väcka gäddornas aptit.

Du kan behöva göra flera kast nästan på samma plats innan en närliggande gädda aktiveras.

Det är värt att fiska noggrant och långsamt, och glöm inte en längre paus vid båtens sida!



Val av gäddfiskeplatser: Vattendjupets betydelse

"Naturligtvis när man är på vattnet, särskilt i mina hemvatten, är stigande eller sjunkande vatten på vissa ställen mycket viktigt i valet av betets färg. I lerigt, grumligt vatten bör betets färg vara så mörk som möjligt," förklarar Ollikainen.

Gäddplatser i april-maj: Tips

Vi är på väg till vår första fiskeplats. Vädret är vårigt och det känns som att regn är på väg. Lufttemperaturen är under 5 °C, och vattentemperaturen visar under 3 °C på ekolodet.

Lekområden är lätt att hitta med hjälp av kartmarkeringar. Bukter där diken eller bäckar mynnar, grunda frodiga vikar, flador eller vassiga sund. Från dessa områdens transportvägar eller framsidor kan du hitta ditt rekordexemplar. Ibland kan lekplatsen vara en liten strandremsa där vattnet stiger på våren. Sådana platser hittar du endast genom att söka. I slutet av artikeln diskuteras mer om gäddstammarnas tillstånd, här är ett citat från slutet.

"Därför är tillräcklig produktion av gäddyngel i vissa skärgårdsområden ofta beroende av en eller två lekplatser som producerar mycket yngel," säger Janne Antila, ledare för Finlands fritidsfiskarnas (Suomen Vapaa-ajankalastajat) Haukitehdas (gäddfabrik) projekt.

På våren flyttar gäddorna till grunda vikvatten för att leka. Bra fiskeplatser är då framför och i mitten av skyddade vikar innan leken, under leken hittar man fisken mitt i grunt vatten bland kort vass och vegetation, fokuserade på det väsentliga, nämligen att föröka sig och de är inte särskilt intresserade av beten.

Fisket börjar med att noggrant söka längs vikarnas ingångar och leta efter individer som förbereder sig för lek eller redan har lekt. "Reka" innebär att använda vinden eller elutombordaren för att röra sig runt fiskeplatsen, exempelvis längs kanten av vassen.

"Den största nyckeln till framgång är kännedom om dina egna gäddvatten. Från ställen där man fångat en stor gädda en gång, får man vanligtvis en till, och när man samlar dessa platser genom erfarenhet och fokuserar sitt fiske där, förbättras chanserna att fånga stor gädda alltid.

När man hemma studerar satellitbilder med det ögat, kan man hitta nya storgäddplatser på kartan. Det finns inga hemliga storgäddplatser eller egna platser, de finns redan på kartan och i satellitbilderna," säger Ollikainen.

Gäddfiske under lektid: Vad bör man tänka på?

Under lektiden är gäddorna särskilt känsliga, därför bör fiske undvikas på de faktiska lekområdena!
Lekområden är ofta grunda, vegetationstäckta vikar där gäddornas ryggar skymtar bland kort vass eller vegetation.

Om det fiskas på lekområden är det viktigt att hantera fiskarna varsamt och snabbt återutsätta de stora romtunga honorna i vattnet.

En ansvarsfull fiskares uppgift är att hålla de lekande och krokade moderfiskarna vid liv som arvtagare till arten. De fiskar som tas som matfisk bör vara i viktklassen 1–3 kg.

Det är bra att kontrollera lokala fiskeregler innan fisket börjar på https://www.svenskafiskeregler.se/

Begränsningar i rörelse och andra möjliga restriktioner i området bör också följas!

Potentiella fiskeplatser avgör vår ekvations bokstav L.



Förbättring av gäddbestånden i skärgårdshavet

Vi människor bör ta en titt i spegeln när vi diskuterar gäddbeståndens tillstånd. Fördjupningar av stränder, dränering av våtmarker, fällfiske och nätning av lekfisk före och efter lek. Lyckligtvis kan vi stödja återhämtningen av gäddbestånden genom att göra vår del.

"Gäddan har utmaningen att den är en lokal fisk med ganska krävande förökningssituationer. Därför är tillräcklig produktion av gäddyngel i vissa skärgårdsområden ofta beroende av en eller två lekplatser som producerar mycket yngel," säger Janne Antila, ledare för Finlands fritidsfiskarnas Haukitehdas-projekt.

"Gäddbestånden kunde vara i bättre skick i mitt fiskeområde än vad de är just nu, och övergödning, strandbyggnation och muddringar påverkar säkert mycket," reflekterar Ollikainen.

"Gäddbestånd kan således lokalt försämras snabbt om något är fel på enskilda lekområden. För den rörliga gäddfiskaren kan detta ofta visa sig så att en topplats avtar på några år, även om man fortfarande kan fånga gädda som vanligt 10 km bort," fortsätter Antila.

Den positiva sidan av myntet är att lekområden kan förbättras, ofta med ganska små insatser, bara man vet vad man gör. En enskild plats kan vara ett riktigt guldägg – en verklig gäddfabrik. Motivationen hjälps säkert också av att de största fördelarna med det gjorda arbetet stannar lokalt, där insatserna görs," sammanfattar Antila.

Vårgäddfiskets ekvation är nu i formen I * L * F, det vill säga I Love Fishing. Så gå ut och fiska och lär er mer om vår älskade hobby. Det finns flera variabler som vi kan påverka, men vädret och fiskarnas huggvillighet är variabler som vi inte kan bestämma i förväg.

Buster har kommit tillbaka till hemmahamnen och det är dags att tacka dirigenten och dra två vertikala linjer vid noternas slut. Vår symfoni är skriven och ekvationen beräknad.

"Spända linor till alla Happy Angler-kunder och alla fiskare runt om i Norden, hoppas att tipset ger glädje just för dig på vårens gäddturer," hälsar Jani Ollikainen.

Text: Juha Salonen, Finlands sämsta gäddfiskare
Bilder: Juha Salonen & Jani Ollikainen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!