Säker och pålitlig betalning!
Fri frakt!* 🚚

Gös på vertikal

Vertikalfisket har under senare år haft en snabb utveckling och får hela tiden nya utövare. Metoden kräver inte dyr utrustning och går att utöva i alla vatten året runt. Fiskemetoden är spännande och extremt effektiv speciellt för gös. Under sommarhalvåret hugger gösen stenhårt och ofta väldigt nära båten. Vertikalfiske kan vara givande även vintertid.

 

Pelagiskt vertikalfiske

På våren efter islossningen hittar man ofta gösen över sjöns djupaste partier. Här väntar gösen in lekperioden men är ändå villig att hugga på en rätt presenterad jigg. Bästa metoden är att med hjälp av ett bra ekolod leta efter stora fiskmarkeringar I frivattnet. Oftast dyker dessa upp 3-8 m ner även om bottendjupet kan vara betydligt större. Man åker framåt med båten i 2-3 knop och när en fiskmarkering visar sig på ekolodet stannar eller backar man tillbaka på den. Jiggen sänks snabbt ner mot fisken och stannas en meter ovanför gösen. Oftast kommer hugget omedelbart men om så inte är fallet kan man prova att röra jiggen försiktigt upp och ner eller försiktigt lyfta den en halvmeter. Till denna typ av vertikaljiggning används lite styvare och längre vertikalspön än normalt och lite tjockare flätlina. Själv använder jag 0,15 mm flätlina eftersom huggen oftast är brutala och kräver en bra och hållbar lina. Detta möjliggör även användande av lite tyngre jiggskallar (30-40 gr) vilket även gör att jiggen snabbare kommer intill fiskens synfält. Till detta pelagiska vertikalfiske används ofta ganska stora jiggar (tex 7 tum). Dessa retar även den mest köldstela gösen till kraftfulla hugg. Denna metod ger såväl vår och höst de allra största exemplaren. Min favotitjigg till pelagiskt vertikalfiske är Lunker City Fin-S.

VIDEO:
Vertikaljiggning - pelagiskt fiske - del 1/4
4:18 min

Vertikalfiske längs botten efter gös

Under maj-juni inträffar gösens lekperiod och då hittar man ofta fisken nära stenbotten kring sjöns grynnor. De arga hangösarna försvarar den lagda rommen och hugger ofta snabbt och aggressivt på en bottenfiskad jigg. Det här går utmärkt att utföra med ett vertikalspö. När man väl hittat ett bra ställe gäller det att båten inte driver eller förflyttar sig för snabbt. När vind eller ström påverkar för mycket är det lämpligt att ankra eller ta hjälp av en elmotor. Till detta fiske är moderna elmotorer helt fantastiska! Med hjälp av en elmotor med inbyggd gps kan man stanna på ett hett område bara genom ett enkelt tryck på en knapp!. En av gösens huvudfiender denna tid är mörten som gärna kalasar på rommen och hangösarna förvarar därför ivrigt sina revir. Därför ska jiggen fiskas så nära botten som möjligt och gärna så långsamt som möjligt. Bästa tekniken är att lyfta jiggen endast några centimeter från botten för att därefter återigen sänkas till botten. Jag använder 4-5 tums Relax Kopyto-jiggar eller motsvarande till detta fiske. Jiggskallarna får gärna vara något lättare än till det pelagiska fisket (under 30 gr) och även flätlinan får vara tunnare (0,10 mm). Jiggens färg är ett hett samtalsämne. Min uppfattning är att man kan använda samma regel här som vid tex laxtrolling dvs ljusa färger vid ljust väder och mörkare vid mulet. Även vattnets färg spelar roll för valet av jiggfärg. Det är med andra ord viktigt att förse sig med ett ganska brett urval av färger redan från början. Denna metod med bottenjiggning går självfallet att bedriva under hela säsongen men effektivast är den troligen under den varmaste perioden då även vattentemperaturen är som högst.


VIDEO:
Vertikaljiggning - Bottenjiggning - del 2/4
4:17 min

Tips och utrustning

Så snart man känner det minsta pet eller hugg i handen är det viktigt med ett hårt och snabbt mothugg. Det går att använda ett vanligt spinnspö men det har visat sig att ett, för metoden avsett ofta under två meter långt vertikalspö, bäst kan förmedla hugg och napp och har därför visat sig effektivast. Med dessa spön känner man även den mest försiktiga gösens minsta pill på jiggen. En multirulle och då gärna en lågprofilrulle hjälper dig att få bästa känsla och är perfekt till detta fiske. Gösen har en hård mun och för att kunna fästa en krok i denna måste krokarna vara av bästa sort. Jag använder Gamakatsu jiggskallar och som tillägg Owners 3 krokar som stinger så långt bak på jiggen som möjligt.

VIDEO:
Vertikaljiggning - krokar, linor och jiggar - del 3/4
4:57 min

Gösbeståndet och Catch and release

Traditionellt har gösen fiskats på kvällar och nätter. Det nya med vertikalfisket är att det kanske är som allra effektivast dagtid. Vertikalfiske efter gös är ofta väldigt effektivt och ibland kommer man som sportfiskare helt rätt. Det är vid dessa tillfällen man ska tänka på fiskbeståndet och gärna återutsätta all fisk man inte tar vara på och framförallt större exemplar. Romfyllda stora göshonor är extra viktiga för ett fortsatt bra gösfiske och bör därför alltid återutsättas. Även om gösen är en fantastisk matfisk så är det bra att alltid skänka en tanke på de kommande säsongernas fiske. Jag rekommenderar en håv utrustad med gumminät som inte skadar fiskens fjäll eller slemskikt. Låt fisken ligga kvar i håven medan du förbereder vägning och fotografering. Lyft fisken för ett snabbt foto och vägning varefter den försiktigt återutsätts.

Kristian Keskitalo
Bigcatch AB
kristian@bigcatch.se
www.bigcatch.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!