Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Fiskrökning – skaffa en egen rök och njut av utsökt läcker fisk!

Rökning är ett populärt sätt att laga till fisk, särskilt under sommaren, och orsaken är uppenbar - rökt fisk är nämligen otroligt god och saftig. Traditionellt har fisk rökts i trärök, vilket kräver tid och tålamod. En snabbare modern lösning är rökpåsar där fisken röks i värmen från en vanlig grill. Att röka fisken i en röklåda är också en form av snabblösning där röklådan läggs på en grill eller på brasglöd. Det populäraste sättet i dag är ändå elröken, som gör det väldigt lätt att röka fisk. Vilket sätt du än föredrar har Happy Angler rökar av alla slag.

 

Att använda elrök

En elrök är det mest praktiska valet när du vill röka till exempel fisk och den är också mycket lätt att använda. Kom ihåg att elröken endast ska användas utomhus. Elröken har ett galler eller annat ställe för rökspån och al är det populäraste spånmaterialet. Det finns också spån av bland annat ek, äppelträd och körsbärsträd som alla ger lite olika aromer. För att få ordentlig röksmak är det viktigt att inte ta för lite spån. Det är också väldigt viktigt att se till att spånen är fuktiga innan man börjar röka. Är de för torra kan rökens lock studsa upp under rökningen.

En idealisk temperatur i röken är rätt låg, vanligen max. 100 grader. Detta för att det ska hinna bildas så mycket rök som möjligt och för att fisken inte ska torka. Röktiden beror på fiskens storlek - små fiskar blir vanligen klara på cirka 20–30 minuter och större på 50-60 minuter.

 

Fisk som passar för rökning

Lax är kanske den populäraste fisken att röka. Många anser att feta fiskar passar bäst att röka. Därför är det också populärt att röka regnbågslax, sik och siklöja. I dag finns också de som hellre röker mindre feta fiskar och därför har det blivit allt vanligare att röka bland annat gös och abborre. Prova gärna olika arter för att se vilken som är din favorit.

 

Tips för rökning av lax och andra fiskar

Att röka fisk är faktiskt ett mycket enkelt sätt att laga god mat. Med några små tips är det lätt att komma igång och resultatet är garanterat läckert. Fisken kan rökas både hel och som filé. Det kan vara bra att först öva på en mindre fisk eller en filébit innan man provar på en stor hel fisk. Fiskarna behöver inte fjällas, det räcker att rensa dem. Det är viktigt att bara röka färsk fisk. Inte ens rökning räddar en fisk som sett sina bästa dagar.

Bäst blir den rökta fisken om den saltas innan rökningen, antingen med havssalt eller i saltlösning - båda sätten har sina förespråkare. En del vill däremot salta fisken först efter rökningen, på så sätt att de sätter den i het cirka 10-procentig saltlösning i ungefär tio minuter. Saltning av exempelvis lax innan rökningen kan göras så, att man strör havssalt på både skinn- och köttsidan av laxen, som är rumstempererad, senast ett par timmar innan rökningen. Beakta fiskens tjocklek vid saltningen - på den smalare stjärtändan räcker det med mindre salt än på den tjocka framändan. Innan fisken sätts i röken torkar man av det överflödiga saltet som inte smultit och sugits in i fisken.

Röktiden för lax, liksom för laxfilé, beror på fiskens storlek - från cirka 25 minuter för en filébit till 60 minuter för en hel fisk.  Röktiden för en medelstor sik är alltså kortare än för en hel lax. Det är bra att hålla laxens röktemperatur under hundra grader och ifall du vill använda stektermometer till hjälp så är innertemperaturen på en färdigrökt lax cirka 65 grader.

 

Skaffa en egen rök och njut av utsökt läcker fisk!

Är du en vän av fiskrätter? Om du är det, har du tänkt på att skaffa en egen rök så att du kan njuta av saftig varm nyrökt fisk när du vill? Eller sade din gamla rök upp kontraktet efter många år av trogen tjänst? En rök är en smart och förmånlig investering i relation till de många härliga smakupplevelser den ger. Skaffa dig en egen rök så kan du snart känna den ljuvliga doften av läcker rökt fisk som får familj och vänner att skynda till bords.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!