Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Fiske vid sommarstugan 101 – Grundläggande tips för semesterfiskare

 

Återigen är det dags att tänka på nya sätt att fånga fisk från sjön vid din sommarstuga! Vi har sammanställt några tips för våra Happy Angler-fiskebutikskunder för att enkelt hjälpa dig att förbereda dig inför sommarsäsongen.

  1. Se till att fiskeredskapen i din stuga är i gott skick efter vintern. Kontrollera linorna. Ersätt linor som har använts i flera år med nya: Även en bra lina kommer att förslitas och försämras med åren.
  2. Se till att din fiskelåda har allt du behöver: tafsar, beteslås och andra nödvändiga fisketillbehör.
  3. Se till att ditt mest betrodda bete ingår i din fiskelåda. Kontrollera att krokarna är i gott skick. Byt ut gamla krokar om de är oxiderade eller trubbiga. Om ditt favoritdrag fastnade i sjöbotten under din senaste fisketur eller gick förlorat när linan gick av är det dags att skaffa ett nytt. Om ditt nya drag inte simmar som det bör ska du kontrollera instruktionerna för att justera simningen och hur du eventuellt kan korrigera den.
  4. Har en stor fisk någonsin undsluppit dig? Varje fiskare befinner sig oundvikligen någon gång i kamp med en rekordfisk som vrider sig och stänker vatten bredvid båten. Du bör vara beredd på dessa situationer med ett ordentligt handnät!
  5. Utforska och lär känna dina fiskevatten. Se om du kan hitta din egen fiskeplats eller andra möjliga fiskeplatser i närheten på onlineportalen kalasaalis.com eller i mobilappen Fishbrain . Fundera noga över vilken fiskart du vill fånga och om du har verktygen för att nå ditt mål.
  6. Hittar du inga fiskar? Har du funderat på att köpa en fisksökare? En fisksökare ser till att du befinner dig på rätt fiskeställen. Efter det är det bara för dig att klura ut ett sätt att fånga din fisk. Du kanske också vill se den här videon som visar hur effektivt pimpelfiske är med en HDI-fiskesökare.
  7. Testa något nytt! Har du någonsin provat baitcasting eller float-trolling? Eller vad sägs om isfiske på en lugn sjö? Känner du till spinnerbait-beten eller popperfiske? Du kan hitta fler fisketips här.
  8. Läs, fråga och lär. Fiskegemenskaper på nätet, inklusive Happy Anglers Facebook-sida, är fulla av fiskeentusiaster som kan svara på dina frågor.
  9. Trollingfiske med spön utan sidoparavan eller andra hjälpmedel fungerar bäst när spöt hålls i horisontellt läge istället för vertikalt. Om spöt är i upprätt läge kommer betet att simma på ytan istället för att dyka till det avsedda fiskedjupet. Den vanligaste trollinghastigheten är ca 3–4 km/h. Det är en god idé att använda GPS-funktionen på din smartphone för att mäta hastigheten.
  10. Njut av dina fisketurer utan att känna dig pressad att fånga fisk! Du kommer att fånga mer i takt med att du får mer erfarenhet: Fiska ofta och prova alltid något nytt!

 

Universalbeten för semesterfiskare 

 

Rapala Minnow Spoon
Ett vasskyddat drag som du kan kasta i den tjockaste bädden av vass eller näckrosor. Gäddor som gömmer sig i vegetation kan inte motstå detta drag – det är ett absolut måste! Detta drag simmar med intensiva slag. Det är en god idé att ta pauser när du halar in linan så att draget flyter lugnt. Ett effektivt och roligt sätt att fiska är att kasta ett drag i en bädd med näckrosor och låta det ”studsa” ovanpå näckrosorna och sjunka däremellan. Kolla in vårt Minnow Spoon-sortiment.

 

Abu Reflex

Kraftfull spinnare med rörelser som inte går obemärka av fisken! Spinnarens blad roterar lätt och har ett underbart skimmer. Spinnarens rörelse lockar arter från abborre till öring och allt däremellan. Här kan du kolla in våra Reflex-modeller.

 

Helmi Räsänen av Kuusamon Uistin

Det bästa av det bästa bland skeddrag: Fungerar inte bara för flugfiske utan även för trollingfiske. Ett kraftfullt bete med en flytande rörelse, även i forsar. Klicka här för Helmi Räsänens skedserie.

 

Kastflugor

Kastflugor är livliga i vattnet och mycket uppskattade fiskar kan inte motstå dem. Låt flugan simma som du själv vill. Spöts rörelse i kombination med bromsar medan du halar in linan gör att även de mest svårfångade fiskarna vill bita på en godbit! Här kan du se vårt utbud av livliga flugor.

 

Spinnerbaits

Du bör alltid ha med dig några spinnerbaits. Det händer ofta att ingenting verkar fungera förrän du försöker en ”klängare” och halar in snabbt. Detta är en överstimulering som gäddorna inte kan motstå. Vi önskar dig oförglömliga fångster och spända linor med dina spinnerbaits! Här hittar du spinnerbaits och relaterade produkter.

 

Drag för trollingfiskare på semester

 

Jesse 11 cm wobbler, speciella färger 2014

Jesse är Finlands mest sålda göswobbler. Och det är inte konstigt, eftersom det framgångsrikt har använts för att fånga flera rekordgösar. Dessa saftiga specialfärger kan endast köpas hos Happy Angler: De har designats av vår egen trollingexpert, och de är särskilt lämpliga för finska, lite grumliga gösvatten. Här kan du se alla Jesse-wobblermodeller.

Nils Masters oövervinneliga 12 cm wobbler

Nils Master är det bästa av gäddwobbler! Ett säkert val när du fiskar efter gädda. Perfekt för trollingfiske, men det här draget kan med lätthet också användas för flugfiske. Klicka här för att se vårt sortiment av Nils Master.

 

Rapala Shad Rap Deep Runner 7 cm wobbler

Shad Rap är en av Rapalas mest legendariska wobblermodeller – den är över 30 år gammal! Denna modell har förblivit oförändrad och dess effektivitet oslagbar. Fungerar bäst för gädd- eller abborrefiske. Klicka här för att lära dig mer om denna fantastiska djuphavswobbler.

 

Merimetso K90i 9 cm wobbler

Merimetso-wobbler från Birkaland representerar finskt handverk när det är som bäst. ”Markören” är en av de mest kända wobblerna för gäddtrolling. Denna wobbler används också av många konkurrenskraftiga trollingfiskare! Du hittar alla Merimetso-modeller i vårt sortiment.

 

Måste-ha tillbehör i din fiskelåda

 

En bra tång

En bra tång gör det mycket lättare att ta bort kroken från fisken. Nåltången skyddar dina fingrar från gäddtänder. I vårt sortiment av tänger finns även en tång som är lämplig för att gänga dragslingor och multifunktionsverktyg. Här kan du kolla in vårt sortiment av tänger.

 

Lekare och tafsar

Högkvalitativa och hållbara lekare och tafsar som förhindrar att linan roterar, till exempel när man kastar en spinnare eller ett skeddrag. En tvinnad lina trasslar mer sannolikt ihop sig och får dig att tappa beten. Tafsar kan användas för att förhindra att dina favoritdrag slukas av gäddor. Låt inte en kort tafs göra så att din rekordgädda får din lina att gå av – se till att du har tafsar som är tillräckligt långa! Här hittar du vårt sortiment av lekare och tafsar.

 

Metset med krok, lina och sänke

Ett vanligt metset med krok, lina och sänke är till exempel ett bra och snabbt sätt att byta ut en lina som fastnat i ett träd. Vi rekommenderar att du köper flera set med olika storlekar på flottörer och provar dem så att du hittar de produkter som passar bäst för de beten du använder. Det viktigaste tipset för att optimera ditt fiske: Ju mindre motstånd det känns som fisken har när den biter i betet, desto mer sannolikt är det att den fastnar på kroken. Här kan du kolla in vårt sortiment av metset med krokar, linor och sänken och få dina egna metsets för dina sommarfisketurer.

 

Personalen på Happy Anglers fiskebutik på nätet önskar alla spända fiskelinor och en lyckad, solig sommar!

  

Text: Juha Salonen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!