Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Fiske efter svartmunnad smörbult

Den invasiva arten svartmunnad smörbult (Neogobius melanostomus) har gradvis erövrat de steniga och konstruerade kustvattnen i Helsingfors skärgård.

Grunderna i att fiska svartmunnad smörbult

Svartmunnad smörbult trivs i grunt vatten från en meters djup och neråt. För nybörjare är det inte längre svårt att fånga den när man behärskar grunderna.

Helsingfors kustvatten är fullt av platser värda att prova för att fiska svartmunnad smörbult. Bland annat i Sveaborgs inre vikar kan man fånga denna art med stor framgång. De bästa fiskeplatserna är dock praktiskt taget stränderna i centrala Helsingfors. De största bestånden har observerats tack vare artfiskare vid Skatudden, Gräsvikskanalen och Salutorget.

För forskare är alla observationer av denna arts spridning mycket viktiga. Det är bara en tidsfråga innan rapporter om förekomst även kommer från steniga områden som Nordsjö hamn.

Fångsttekniker 

Det finns många olika fångsttekniker. Vid traditionellt mete är det bra att justera djupet så att flötet ligger platt, vilket innebär att sänket ligger på botten. Smörbultar är inte kräsna när det gäller betets storlek, så det är en bra idé att välja en rejäl mask från burken och låta den ligga på botten. Nappen märks inte alltid omedelbart med denna teknik, men genom att regelbundet lyfta metspöet och byta plats något kan man snart få en smörbult på kroken.

Vid spinnfiske fungerar "dragande bottenmete" bra. I denna teknik fästs ett sänke i huvudlinan, med tafsar ovanför som håller krokarna och beten. Denna rigg kan dras längs botten medan man går framåt längs stranden. Alternativt kan man hålla linan sträckt och vänta på napp. Nackdelen med denna teknik är att andra fiskarter ofta nappar.

Man kan också använda en glidsänkesrigg vid spinnfiske, en teknik som används exempelvis vid vårfiske efter sik. Här syns nappen på spötoppen och man kan utrusta toppen med en liten bjällra.

Med pimpel kan man dra längs botten eller låta betet vila på botten och vänta på napp. Traditionell "ryckning" fungerar också, men man bör vara beredd på att abborrar kan nappa. På traditionella smörbultsställen trivs även många andra fiskarter. Det är inte ovanligt att en flertalskilos braxen hugger vid Skatuddens kanal eller en stor abborre i Gräsviken.

Jukka Halonen föredrar den första tekniken, där man låter spöet ligga på stranden och regelbundet kontrollerar om något har nappat. Ett bete som ligger på botten minskar nappen från andra fiskar och gör att man kan fokusera på målarten.

Man bör inte bli förskräckt av nappen; fisken kan dra betet in i en spricka och stanna där ett tag innan den kommer ut. Fisken kan också kämpa oväntat hårt, så det är bra att ha en tillräckligt stark lina, eftersom svartmunnad smörbult har mycket kraft.

Med dessa plats- och tekniktips kommer du igång med att fiska denna art. Fiskarnas ryktesspridning säger att svartmunnad smörbult, trots sitt utseende, är en mycket god matfisk!

Text: Jukka Halonen
Bilder: Jukka Halonen, Juha Salonen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!