Dessa fiskar fångas mest i sommarstugornas sjöar – även mört kan bli en smaklig måltid
Fritidsfisket i Sverige har ökat de senaste åren. Särskilt sommarmånaderna är populära bland fiskare som tillbringar sin semester vid sjön vid sommarstugan. Från insjöarna fångas årligen tiotusentals fiskar: mest abborre och gädda. Happy Angler har samlat tips från Sakke Yrjölä, utsedd till Årets Fiskare 2016, om hur man kan göra läcker sommarmat av mört.
En SCB-undersökning från 2021 visar att ca 1,5 miljoner svenskar i åldern 16–80 år ägnar sig åt fritidsfiske varje år. Och det är inte konstigt: Sveriges otaliga insjöar och vattendrag erbjuder fantastiska fiskevatten, och från tusentals sjöar fångas årligen stora mängder fisk. De mest utsökta arterna är abborre och gädda, följt av öring, gös och röding.
Fiske är en social hobby som skiljer sig från till exempel bärplockning genom att bra fiskeplatser och andra tips delas öppet.
Mört – en vanlig fångst vid sommarstugan
Mört är en av de vanligaste fångsterna för sommarstugefiskare. Arten har ett rykte som skräpfisk och återvänder ofta direkt till vattnet från kroken. Helt i onödan – mört kan bli en smaklig måltid på nolltid. Det viktigaste är att filea fisken med en vass kniv och göra det så snart som möjligt för bästa smak och hållbarhet.
Happy Angler har samlat tips från Sakke Yrjölä, utsedd till Årets Fiskare 2016, om hur man gör läcker sommarmat av mört och andra karpfiskar.
Filea mört
1. Filea sidorna
För in en vass kniv under fjällen bakom bröstfenan, vänd knivseggen längs ryggraden och skär sidan längs ryggraden. Främre sidbenen kräver kraft och det är bra att variera knivvinkeln när man lossar filén.
2. Ta bort benen
Skär bort magbenen genom att skära längs undersidan av benen. Ryggbenen avlägsnas genom att först skära bort muskeldelen ovanför ryggbenen. Sedan skärs hela muskeldelen med ryggbenen bort längs ryggen. Små karpfiskars ryggben är så tunna att de inte alltid behöver avlägsnas.
3. Ta bort skinnet
Pressa knivens blad mot skinnet och skär bort köttet från huvudet och nedåt.
Krispiga mörtbullar
• 400 g mörtfilé (4-8 fiskar) i strimlor
• 1 dl ströbröd
• 1 ägg
• ½ dl olja eller smör
• ½ lök i bitar
• salt
Till panering:
1 dl sesamfrön
2 dl ströbröd
Filea mörten, ta bort sidbenen och skinnet. Skär filéerna i smala strimlor och mixa dem med de övriga ingredienserna till en jämn massa. Forma små bullar med hjälp av två skedar och rulla dem i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Stek dem i små satser på medelhög värme i rikligt med olja tills de är krispiga.
Läs Sakke Yrjöläs recept för att tillaga andra karpfiskar här.
Text: Sakke Yrjölä, (Emma Koskelainen-Lehtinen, översättning och optimering)
Bilder: Sakke Yrjölä, Juha Salonen