Att välja isborr
Isborren är ett viktigt redskap för pimpelfiskare och ismetare. Med den gör du ett lämpligt hål i isen för ditt fiske. I vårt sortiment hittar du både muskeldrivna och motordrivna isborrar. Vilka skillnader finns det mellan olika isborrar och vad borde man beakta vid valet? Läs våra experttips här nedan.
Vad ska jag beakta när jag väljer isborr?
När du ska välja isborr finns det tre frågor som är bra att fundera på först:
- Vilken art och hur stora fiskar tänker du fiska?
- Hur tänker du transportera isborren?
- Vill du ha en traditionell isborr eller en snabb maskindriven?
Läs hur dina svar kan påverka valet.
Välja borr enligt målfisk
Isborren bör väljas framför allt enligt målfisken, eftersom målfiskens storlek är väsentlig för hur stort hålet i isen ska vara. Vid abborrfiske används vanligen isborrar med en diameter på 115 eller 155 mm, vilket motsvarar 4 respektive 6 tum. Vid lak- och gäddfiske behöver hålet och därmed borren vara lite större, 6-10 tum, för att fisken lätt ska rymmas upp ur hålet. Ett större hål minskar också risken att du förlorar fiskar för att kroken fastnar i iskanten.
Borrtransporten – en hopfällbar isborr tar inte mycket plats
En del isborrar är hopfällbara, andra inte. De hopfällbara kan vara enklare att transportera eftersom de tar mindre utrymme. En isborr som inte är hopfällbar tar mer utrymme i anspråk på längden både vid förvaring och transport.
Traditionell isborr eller snabb borrmaskinsdriven?
Många erfarna pimpelfiskare vill ha en handdriven isborr för att den är traditionell och för vissa är den ”det enda rätta”. En absolut fördel med handdrivna isborrar är deras lägre vikt. De drivs ner i isen med muskelkraft och kräver därför inte att man transporterar en batteridriven borrmaskin ut på isen.
En handdriven isborr är det traditionella alternativet
Att isborren vevas för hand är för en del en bra sak och för andra ett stort minus. När du borrar för hand får du samtidigt nyttig vardagsmotion. Särskilt om du borrar i tjock is är svetten nästan garanterad. Kom därför ihåg att minska på kläderna enligt behov när du borrar så att du inte behöver frysa efteråt för att du är våt av svett. Läs våra experters fem tips för vinterklädseln här.
Med en maskindriven isborr gör du enkelt tiotals hål
De maskindrivna isborrarna kopplas till en batteridriven borrmaskin. Borren kopplas enkelt till borrmaskinen med hjälp av en adapter.
Med en effektiv borrmaskinsdriven isborr kan du snabbt borra hål också i tjockare is och du kan borra tiotals hål utan att behöva svettas. Om isens tjocklek överstiger borrspiralens längd är det bäst att använda en tilläggsdel som ökar borrdjupet.
Underhåll är viktigt för att isborren ska hållas i gott skick
Om isborren ska hållas funktionsduglig i många år och isfisket ska vara angenämt behöver du underhålla och förvara isborren rätt. Isborren underhålls genom att man vässar eller byter bettet och oljar fogarna regelbundet. Om du använder isborren på havet så kom ihåg att skölja bort saltvattnet efter fisketuren.
Vässning och oljning
Det går lätt att olja isborren med vanlig verktygsolja. Att vässa borren är däremot en arbetsdrygare process och vi rekommenderar att du vänder dig till en expert. På så sätt försäkrar du dig om att bettet verkligen blir vasst och inte skadas.
Ett betydligt enklare alternativ än vässning är att skaffa ett nytt bett till isborren. Kolla in våra bett till isborrar.
Kom ihåg att skydda isborren med ett bettskydd
Vid förvaring är det bra att skydda borrbettet mot stötar och skråmor. Det bästa sättet att göra det är med ett bettskydd. Bettskyddet är också bra under transport, då det skyddar kläder och hud från att skadas av det vassa bettet. Hos oss får du också bettskydd till din isborr.
Kolla in vårt breda utbud av isborrar och välj din favorit ››