Säker och pålitlig betalning!
Fri frakt!* 🚚

Artfiske – lär dig och inspireras av alla fiskarter

Artfiske blir alltmer populärt bland sportfiskare. Nu är det inte längre fångstens vikt som är viktigast, utan att hitta, identifiera och fånga så många olika fiskarter som möjligt!


Artfiske tog sina första steg i Finland 2001 när den första nationella Kalamaraton® hölls i Helsingfors. I den nya typen av tävling var målet inte längre att få den tyngsta fångsten, utan att lagen under 24 timmar skulle fånga så många olika arter som möjligt med sportfiskeutrustning och presentera dem för domarna.

Vid den första Kalamaraton räckte det med 18 arter för att vinna. Då godkändes även undermåliga fiskar, som skulle släppas tillbaka. Om vi exkluderar de undermåliga öringar och harrar från den tiden, blir förhållandet till dagens tävlingar 16.

2011 vanns Kalamaraton med resultatet 27 arter, vilket visar att lagen har blivit mycket skickliga på artfiske. På senare år har allt fler fiskare börjat jaga arter till sina egna fångningslistor även utanför tävlingen.

Även en liten bäck kan överraska…

 

Lärorikt och nyttigt

Artfiske är inte bara roligt, det är också nyttigt. Först kan vi gå igenom de ekologiska och forskningsmässiga grunderna: fisketrycket riktas inte längre mot vissa så kallade värdefiskar, varav några – särskilt vandringsfiskar – är hotade.

Ur forskningssynpunkt ger artfiske värdefull information om olika fisks livsmiljöer och förekomst. Havs- och Vattenmyndigheten tar gärna emot dessa data och artprover för analys.

Kalamaraton skapade en liten sensation 2009 när två svartmunnade smörbultar fångades i Helsingfors. Det var det andra fyndet någonsin i Finland och det första i Helsingfors.

Artfiskaren måste sätta sig in i sin fångst mycket noggrant. Det räcker inte längre att någon berättar om ett bra abborrställe. När artfiskaren riktar in sig på exempelvis en liten sandstubb, måste den läras att skiljas från andra arter, var den finns, vad den äter, vilken tid den nappar och vilken krok och bete som ska användas.

Särskilt med karpfiskar och smörbultar måste man vara noggrann. Ju mer man sysslar med artfiske, desto bättre lär man sig att känna igen arterna. Det kan vara komplicerat med karpfiskar eftersom vissa arter kan korsa sig och ge upphov till så kallade hybrider. Detta är också intressant information för Havs- och Vattenmyndighetens forskare.

 

Rätt utrustning till rätt plats 

Vem som helst kan börja med artfiske med enkla redskap – ett vanligt metspö, haspelset, pimpelspö eller flugspö. De första arterna fångas lätt så här. När hobbyn utvecklas och man siktar på mer krävande arter behövs dock specialutrustning.

Det är särskilt viktigt att ha rätt storlek på kroken. Små arter – som det finns gott om – fångas förstås med en liten krok. Krok från macken är för stor för exempelvis sandstubbar, smörbultar, stensimpor eller elritsor. Även rätt storlek och smak på betet är viktiga faktorer. Rätt lina, flöte och sänken är också nödvändiga.

Man behöver dock inte skaffa egen utrustning för varje art, utan samma redskap kan användas för att fånga många olika arter.

Text: Jukka Halonen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!