Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Använd djuprigg och få ner betena på rätt djup

Djupriggen är ett hjälpmedel för trollingfiskare. Den får betet att gå på önskat djup. Med en djuprigg kan du till exempel få en wobbler som normalt går på en meters djup att gå på 20 meters djup om du vill. När vattnet är varmt och fisken rör sig i djupare och svalare vattenlager är djupriggen ett förträffligt redskap för trollingfiskaren. Med hjälp av en djuprigg kan du också fiska precis vid botten. Med djuprigg behövs ekolod så att du vet exakt hur djupt vattnet är.


Djupriggen är ett effektivt hjälpmedel vid trollingfiske av nästan alla rovfiskar. Bland annat gäddan går ofta nära botten sommar och höst, i många sjöar funkar 5–8 meters djup bra. Med djupriggen får man ner betet precis på önskat djup. Det är alltså lättare att ha koll på djupet med en djuprigg än med exempelvis en djupparavan.


VIDEO - så använder du djuprigg


När du skaffar en djuprigg är det bra att fundera över hurudana ställen du fiskar på. Fiskar du på grunda sjöar (under 10 m) klarar du dig bra med en lättare djuprigg och ca 4–5 kg lod. Fiskar du på djupare vatten (10–30 m) lönar det sig att välja en lite bastantare djuprigg och ett lod på ca 7 kg. En viktig sak när du monterar djupriggen är att dess fot fästs stadigt vid båten. En bra plats för riggen är i ett av hörnen i aktern eller en liten bit från aktern mot fören. Huvudsaken är att riggen är lätt att komma åt och använda.

När du köper en djuprigg kommer den vanligen med en vajer, ett lodfäste och en linutlösare. Därtill behöver du ett lod. Lod finns i olika former, platta diskmodeller och torpedformade är säkra val. Utlösaren kan fästas antingen direkt vid lodet eller vid vajern ovanför lodet.

Hur du använder djupriggen:

  • Släpp ut en lämplig mängd lina från rullen. Man kan ha olika längd på den lösa linan som hänger efter lodet. För gädda och gös är en lämplig längd ca 5-10m, men gäddan kan också ofta hugga på beten som går bara ett par meter från lodet.
  • När önskad linlängd har släppts ut fästs linan vid utlösaren.
  • Placera spöet i spöhållaren, befria spolen och sätt på knarren så hålls linan lämpligt spänd.
  • Sänk lodet till önskat djup.
  • Lås spolen och veva in den lösa linan tills spöet böjer sig en aning.
  • När fisken hugger lossnar linan från utlösaren och du kan trötta ut och veva in fisken till båten.

 

Vill du ha riggen uppåt, lyft lodet till det djup du vill och veva igen in den lösa linan tills spöet böjs lite. Vill du sänka riggen djupare, sätt på knarren och frigör spolen och sänk sedan lodet till önskat djup. Veva in lös lina tills spöet böjer sig. När linan är så spänd att spöet böjs är det lättare att märka nappen på spötoppen. Fisken lösgör också lättare linan från utlösaren.

Kom ihåg att följa med vattendjupet på ekolodet så att rigglodet inte släpar längs botten utan går lämpligt nära botten. Ofta kan man också få fisk i mellanvattnet och med djupriggen är det lätt att få betena att gå där också!Tuomas och Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team

http://www.kuhanvetasen.com


KuhanVetäsen Trolling Team är Happy Angler-fiskebutikens samarbetspartner.  

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!