ABC för att kasta med en multirulle – Nybörjartips
Många tvekar att börja fiska med en multirulle på grund av svårigheterna med att kasta eller justera rullen. Jag har också kämpat med denna rädsla, men gradvis börjar den försvinna när man lär sig hur ens egen rulle fungerar under olika faser av kastet.
Rädslan för att skapa lintrassel under kast var onödig när jag insåg att de snabba ryckiga kasten på kort håll var de som ofta orsakade trassel. Dessutom bör man till en början glömma snabba ”piskande” kast man blivit van med från haspelrullar. När man kastat längre märkte jag inte detta problem, eftersom tummen naturligt bromsade spolen direkt när kastet inleddes.
Här är en lista över frågor som jag funderade på när jag bytte från haspelrulle till multirulle, och svaren på dem.
Hur justerar man spolaxelbromsen på en multirulle?
Spolaxelbromsen justerar spolens horisontella rörelse på rullen. Bromsen justeras så att det knappt finns något "glapp" kvar i spolen. Detta känner man enkelt med fingertoppen när den horisontella rörelsen hos spolen upphör när spolen är fri. När axelbromsen väl är justerad behöver man sällan justera den vidare när man använder rullen.
Vad påverkar justeringen av spolaxelbromsen?
Justeringen av axelbromsen påverkar hur spolen roterar. Utan horisontell överskottsrörelse släpps linan jämnt från spolen i varje skede av kastet, och spolen roterar inte onödigt snabbt. Genom att justera både spolaxel- och magnet- eller centrifugalbromsen, justerar du hur stram spolen är och hur lätt linan matas ut från den under kast. Börja med en stramare inställning och justera till en känsligare allteftersom din skicklighet ökar.
Lomakkeen yläreuna
Justering av kastbroms på en multirulle
Justering av kastbromsen görs genom att sätta på eller stänga av bromsblocken på sidan av rullen eller, i rullar med magnetbroms, genom att justera en reglerknapp. En bra tumregel till en början är att ha hälften påslagen eller reglerknappen i mitten. Från detta utgångsläge är det bra att börja justera kastbromsen för att passa olika vikter på beten och när du har fått mer kasterfarenhet, kan du ha den mycket känsligare.
På vilket sätt justerar man slirbromsen på en multirulle?
På multirullar spänds bromsen för att trötta ut fisken alltid åt när man vrider den mot fisken. Om du vill lossa bromsen, till exempel när en större fisk drar ut linan, görs det genom att vrida bromsen mot dig själv.
Effekten av utväxling på en multirulle, vad betyder siffrorna?
På en multirulle, liksom på haspelrullar, indikerar utväxlingen mängden lina som spolas in på spolen för varje varv av veven. Ju högre utväxling, desto mer lina och ju lägre, desto mindre lina samlas på spolen per vevvarv. Till exempel betyder en utväxling på 6:1 att spolen roterar sex gånger för varje varv av veven. Ju lägre det första numret är, desto mindre lina dras in per vevvarv. Till exempel är en rulle med utväxlingen 5.3:1 relativt långsam, lämplig för gäddfiske med större shad-beten och spinnerbaits. En rulle med en utväxling på 7:1 är snabbare och passar bättre för fiske som kräver snabbare indragning, som jiggfiske eller abborrfiske.
Spolning av lina på en multirulle
Att spola lina på en multirulle sker på samma sätt som på andra rullar, men med undantaget att spolen kan tas bort horisontellt från sidan av rullen. Detta görs genom att ta bort rullens "kind", vilket gör det lätt att knyta fast linan till spolen. Att göra en spolknut kan vanligtvis också göras utan att ta bort spolen. Det är bra att fylla multirullen med tillräckligt med lina, vilket underlättar kastningen och håller rullens utväxling enligt plan.
För att öka linans packning kan man önska lägga en lämplig mängd monofilamentlina som bottenlina. Detta förhindrar också att linans packning roterar runt spolaxeln, vilket är den vanligaste orsaken till problem med att "multirullens broms inte fungerar". Bromsen på en multirulle är mekanisk och mycket pålitlig, så fel på den är mycket sällsynt. Samma säkerhet kan också uppnås med en liten bit tejp. Den rätta mängden lina är när det bara syns en liten kant på spolens övre kant, ofta finns det en vikning eller en markering på denna plats.
Hur håller man ett multirulleset i handen?
Att hålla en multirulle i handen är en smaksak; vissa föredrar att hålla hela rullen mot handflatan, medan andra håller mer på spöt än på rullen. Själv föredrar jag stilen där hela rullen vilar i handflatan, det känns mycket stabilare när fingrarna trycker rullen mot handflatan.
Att kasta med en multirulle
Börja kasta lugnt och håll tummen bromsande på spolen. Detta minskar risken för lintrassel eftersom spolen inte får snurra för snabbt under kastet eller när betet träffar vattnet. Dessutom förhindrar tummen att linan lyfter från spolen om den skulle få för mycket fart.
I premiumklassens rullar har man satsat på teknik som underlättar kastandet, och med dessa är kastandet bekymmersfriare än med billigare rullar, men även med dessa kan man skapa trassel om man exempelvis kastar alltför lätt bete motvind.
Att sätta upp, kasta och justera en multirulle är en del av mitt projekt "Finlands sämsta gäddfiskare – En inlärningsresa i gäddfiskets mysterier". Läs mer om projektet i min blogg (på finska).
Till slut var min rädsla för att fiska med en multirulle onödig, kastandet kräver lite satsning och är inte så bekymmersfritt som med en haspelrulle, men med tiden förbättras känslan och färdigheterna, vilket gör det mer avslappnat. Det är bäst att börja använda en multirulle med något tyngre beten, till exempel jerkbaits, skeddrag eller tyngre jigghuvuden. Det är orealistiskt att drömma om att direkt kunna kasta beten under 10 g helt smidigt.
Text och bilder: Juha Salonen, fiskebloggare