Abborrpimpel
Aborren (Perca fluviatilis) är säkert en av de vanligaste bytesfiskarna och också en av de mest eftertraktade matfiskarna. Vill du ha små abborrar till en soppa eller stora att göra filéer av?
Abborren förekommer i hela Sverige, från avlägsna fjällsjöar till mer urbana landskap och den är inte särskilt svårfiskad.
Abborre i strandvattnet eller stora baddare ute på fjärden?
Små abborrar ger en god soppa. Eller om du vill prova något annorlunda så varför inte testa den finska traditionella rätten Kalakukko (fisktupp), en limpa med inbakad fisk som vanligen görs med siklöja men som också kan göras med små abborrar. Små abborrar är lätta att flå och de små benen mjuknar i ugnen. Små abborrar är också lättast att få på pimpelturen om du riktar in dig på just abborre.
Abborrjakt - välj pirk enligt målfisken
Åt små abborrar lönar det sig att bjuda mormyskor och färgkrokar. Det är inte heller omöjligt att med en liten pirk få tag på riktiga baddare bland småttingarna. Kolla våra färgkrokar och pimpelkedjor och mormyskor.
Du kan påverka bytesfiskens storlek genom att välja en balanspirk. Särskilt lättare balanspirkar är populära i storabborrjakt. Fiskar man med balanspirk finns en risk för gäddhugg, vilket ofta betyder att pirken går förlorad. Därför är det vanligt att man framför pirken har en fluorocarbontafs som ger skydd mot gäddans vassa tänder. Balanspirkar har du här och tafsmaterial här.
Att ta ett ekolod till hjälp i abborjakten ökar fångsten; du ser direkt om det finns fiskar där du sänker ner ditt bete. Läs mer om ekolod som lämpar sig för pimpel här.
Vi var ute och pimplade sik och på ekolodsskärmen syntes många fiskstreck. Jag kikade ner i pimpelhålet och såg hur ett litet abborrstim var intresserat av min mormyska. Jag kunde jämföra storleken på fiskarna jag såg i hålet med strecken på skärmen. Efter dessa första ekolodserfarenheter har Lowrances pimpelekolod följt med på varje pimpeltur i framfickan på min Retki-pimpelryggsägg. Här kan du läsa mer om min mojäng.
Jiggpimpel - här för att stanna
Pimpel med ekolod börjar så att pirken eller jiggen släpps ner i hålet och man väntar att dess streck syns på ekolodets skärm. En aktiv abborre kan ligga på lur direkt under isen och det kan göra skillnaden mellan en bra och en superbra fångst. Jiggpimpel är en förmånlig fiskemetod. Pirkarna kostar inte skjortan, det är lätt att komma igång och sortimentet tar inte slut i första taget.
I vår webbutik hittar du ett mångsidigt urval microjiggar som lämpar sig utmärkt även för jiggpimpel. ”Jag har sysslat länge med isfiske och de senaste åren har jag använt nästan uteslutande jiggar. Jiggar är ytterst effektiva lockbeten för både abborre och gös”, berättar Joonas Väntti på Ruthless Fishing.
När man använder pimpeljigghuvud vid jiggpimpel simmar jiggarna glidande som balanspirkar, men mycket livligare tack vare det mjuka materialet. Med små darrningar och lyft rör sig jiggen som en skadad liten fisk och retar rovfiskarna till hugg. ”Sammanfattningsvis beror jiggpimplingens effektivitet på livlighet, realism, lugn och det stora utbudet på jiggmodeller och färger”, fortsätter Väntti. Se en video för tips på redskap och teknik i jjiggpimpel och hur du med ett ekolod kan hitta abborrar, gösar och gäddor på jakt.
Vart på abborrjakt?
Fiskebloggare Jaana Jekkonen från Kuopio har i sin blogg samlat massor av tips för abborrpimpel. Hon fokuserar särskilt på utnyttjande av ekolod när man söker fiskar. Jaana brukar använda balanspirkar. Läs Jaanas tips här. Man kan börja söka fiskeställen redan hemma genom att undersöka sjöarnas djupkurvor i kartappar eller karttjänster. En sådan är Navionics kostnadsfria webbläsarbaserade kartapp: https://webapp.navionics.com/
”Jag söker fiskar på jämna områden med betydligt djupare vatten bredvid. Jag börjar fiskandet genom att sänka balanspirken mot botten. Fiskar kan lägga märke till ett bete som närmar sig ovanifrån på flera meters avstånd och ju närmare fisken betet kommer, desto bättre ser fisken det. Själv tänker jag som så att ju längre avståndet är mellan balanspirken och fisken, desto trovärdigare ser pirken ut i rovfiskens ögon. Sänker du betet närmare fisken minskar trovärdigheten”, säger Jekkonen.
Ofta kommer de bästa och hårdaste huggen när fisken kommer med fart från botten mot en pirk som sakta sänker sig i mellanvattnet.” Läs mer i våra fisketips om att utnyttja ekolod i pimpelfiske. Bland tipsen finns också idéer på bra sätt att få med sig ekolodet på fisketuren. Sådana tips kan du läsa här.
Ett vanligt fel är att sänka pirken direkt i botten så att bottenmaterialet virvlar omkring. Så gjorde jag själv också förut av gammal vana och tanken var att virvlandet skulle locka fiskarna att komma och se vad som händer. Men metoden skrämmer bort många fiskar så att kanske bara de nyfiknaste stannar kvar. En pirk som sänks ner i mellanvattnet syns bra i klart vatten och fiskar som är villiga att hugga stiger upp för att kolla. På ekolodets skärm kan du följa med vad som händer under vattnet. Rekord är något man minns och gärna berättar om för fiskekompisar och vänner. Så här berättar Jekkonen om känslan efter den senaste rekordabborren:
”Jag förstår det fortfarande inte. Jag trodde aldrig att jag skulle få en så stor abborre och när vikten klarnade tänkte jag att kanske jag lärt mig något genom åren i alla fall. Och det är klart att det är mycket tur med i spelet också!
Nu är jag ganska slut, men ser samtidigt fram emot kommande fisketurer. Man blir aldrig fullärd i fiske - varje fiskeerfarenhet lär en något nytt. Jag drog upp min rekordfisk 30.12.2019 kl. 9.39. Storleken var 1,8kg/49cm”, säger Jekkonen glatt.
Text: Juha Salonen Bilder: Jaana Jekkonen & Juha Salonen