Grillad gös
Avlägsna fiskfjället noggrant. Skär inte upp magen. Ta bort tarmen genom att göra ett tvärgående snitt på framsidan av anus. Skär och riv av gälarna så att tarmarna kommer ut samtidigt. Simblåsan och fiskrom/mjölke kan lämnas inuti fisken. Avlägsna ryggfenorna tillsammans med benen genom att göra ett snitt längs ytan av benen i ryggraden. Gör tvärgående snitt i fiskens sidor och salta fisken. Torka fiskhuden innan du marinerar, så att oljan bättre absorberas i fiskhuden och fisken inte fastnar vid grillen.
1–2 kg hel gädda
salt
Marinad
100 ml olja
50 ml smält smör
1 vitlöksklyfta, hackad
100 ml hackade örter (rosmarin, persilja och gräslök)
Sås
200 ml helfet yoghurt
1 msk hackade örter (gräslök och persilja)
Saft från ½ citron
Nypa salt
Förvärm grillen till medelhög värme (110–140 °C). Bred ut mer marinad på fisken och lägg den på en ren och oljad grill. Ge fisken tid att koka och vänd den endast när fiskhuden är vackert brun. Droppa lite olja på den grillade fiskytan och servera. Fiskhuden är den godaste delen av en grillad gädda, så glöm inte att smaka på den. Grillad gädda passar bra ihop med grillade grönsaker (sparris, bönor, lök, palsternacka och potatisbitar).
Gös (Sander lucioperca)
- Perfekt storlek för matfisk 1–3 kg
- Trivs i hav och sjöar
- Gös kan fångas genom att kasta jiggar eller med trollingfiske med wobblerdrag
- 55–65 mm nät är bäst för att fånga gös av bra storlek. Kontrollera dina nät ofta eftersom gösen lätt kvävs.
Användning
- Välsmakande och fettsnål
Att konsumera rå gös rekommenderas inte – det finns risk för bandmask.
- Lämplig för alla typer av matlagning
- Bra fisk för rökning och soppor
- Dioxiner och tungmetaller ackumuleras i de största fiskarna
Gäddbestånden i finska vatten är hållbara
En av de godaste sjöfiskarna
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä