Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Fyra skäl till att ta med ett ekolod redan på nästa fisketur

Ekolod för isfiske, eller bärbara ekolod, är ypperliga hjälpredor för pimpelfiskare. Happy Anglers experter gjorde upp en lista med fyra skäl till att ta med ett ekolod redan på nästa fisketur. Läs tipsen och kolla in vårt sortiment av ekolod för isfiske här.

  1. Hitta ett fiskrikt ställe redan innan du borrar hålet och slipp onödigt arbete

Tack vare ekolodet behöver du inte längre gissa dig till om det finns fiskar där du tänkt borra. När isen är klar och har vatten på sig underlättar ekolodet fisket avsevärt. Med ekolodet kan du välja den bästa platsen att pimpla redan innan du borrar hålet. På så sätt slipper du borra onödiga hål och slipper alltså onödigt arbete.

  1. Ta reda på vattendjupet för att placera pirken rätt

Med ekolodet kan du kolla vattendjupet där du fiskar och ser också hurudan bottnen är. När du vet det kan du bättre sänka din pirk till lämpligt djup.

  1. Följ i realtid hur fiskarna reagerar på ditt bete

När du använder ekolod ser du i realtid hur fiskarna reagerar på det bete du valt. Om du ser att fisken simmar förbi din pirk kan du beakta det och byta till ett bete som kanske lockar fisken mer.

  1. Minimera avskräckande rörelser

Följ med fiskens beteende i relation till betet på ekolodsskärmen. När du hittat ett bete som intresserar fisken kan du se hur fisken närmar sig betet. Du kan lätt se vilka rörelser i pirken som påverkar fiskens lust att hugga. Genom att följa med det här och lära dig av dina misstag kan du minimera de avskräckande rörelserna nästa gång.

 

Hur välja ett lämpligt ekolod?

När du väljer ekolod för isfiske är det första du behöver kolla att ekolodet är bärbart. Bärbara ekolod fungerar med batteri och kräver ingen strömkabel. Bärbara ekolod är utmärkta året runt, både i båt på sommaren och på isen på vintern.

Beakta skärmstorleken

En annan sak att beakta är skärmens storlek. Skärmstorleken påverkar naturligtvis bildens storlek och noggrannhet, men ofta även ekolodets vikt; ju större skärm desto större och tyngre är ekolodet vanligen. Fundera på om du hellre vill ha ett ekolod som ryms i fickan och som kan anslutas exempelvis till din mobil, så att mobilskärmen fungerar som ekolodets ruta. Då är själva ekolodet mindre och lättare att bära.

I vårt sortiment hittar du också ekolod som kan integreras i en pimpelskrylla. Det är ett praktiskt sätt att ta med ekolodet på pimpelturen.

Karta eller GPS-punkter?

Bärbara ekolod finns både med kartfunktion och med GPS-punkter, eller waypoints. Med waypointmarkering kan du märka ut dina favoritfiskeställen så att du hittar dem igen. Med kartfunktionen kan du hitta nya bra fiskeställen och kartlägga okända vatten. Om kartfunktionen dessutom har en live-egenskap kan du kartlägga vattnen i realtid.

 

Första turen med ekolod för isfiske? Gör så här

När du ska ut på din första pimpeltur med ekolodet, kolla att ekolodet är rätt inställt för pimpelfiske. Beakta bland annat känsligheten, eftersom rätt känslighet hjälper dig att se hur stora fiskarna är. Läs våra experters tips om ekolodsinställningar och användningen av ekolod i vinterfiske.

Minimera mängden grejer på pimpelturen

Kom ihåg att det inte lönar sig att släpa med sig onödiga grejer på pimpelturen. Ekolodets batteri räcker vanligtvis för flera turer, så du behöver inte ta med dig reservbatterier för en enstaka tur. Om möjligt, integrera ditt ekolod i pimpelskryllan eller välj en modell som ryms i fickan. På så sätt är ekolodet lätt att ta med.

Om det visar sig alltför besvärligt att bära all utrustning är en pulka ett bra transportmedel. I den transporterar du enkelt såväl isborrar, spön och skryllor som tyngre ekolod. Kolla våra pulkor här.

Vi önskar dig fiskrika pimpelturer,

Happy Angler-butikens experter

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!