Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Fiske av havsöring

Havsöringen är en drömfångst för många fiskare. I den här artikeln får vi höra fiskeguru Kalle Paavola berätta på hurudana ställen det kan löna sig att försöka fiska denna vackra fisk.

Kastfiske av havsöring idkas främst vår och höst. Vanliga beten vid havsöringsfiske är skeddrag och kustwobbler. Men som vi kan se på en av videorna kan man gärna bjuda havsöringen på något avvikande ibland, såsom Bete Lotto-spinnaren.

Havsöring fiskas kanske framför allt vid karga steniga eller tångförsedda stränder vid öar och skär, på ett djup av 1-3 meter. Om vårarna fiskas havsöringen till och med i den innersta skärgården, dit den vandrar efter strömmingen. Särskilt tidigt på våren lönar det sig att följa noga med vattentemperaturen och söka så kallade värmefickor där vattnet är varmare än i omgivningen. När sedan vattentemperaturen allmänt stiger rejält över tio grader börjar havsöringen flytta sig längre ut på öppet hav och utanför kastfiskarens räckvidd. Ofta kan vårsäsongen bli mycket kort för kastfiskaren om vattnet värms upp snabbt, så det lönar sig att starta säsongen så snart som möjligt efter att isen gått.

På hösten börjar kastfisket efter havsöring vanligen i september-oktober och då fiskas den främst nära öppet hav. När hösten framskrider och vattnet blir kallare söker sig öringen närmare fastlandet och kan igen fiskas även från stranden. Höstsäsongen är ofta betydligt längre än vårsäsongen och kanske också lite säkrare vad gäller fångsterna.

Tips: havsöringen hugger ofta på ett bete som stannat, så det är bra att komma ihåg vevstoppen. Väldigt lämpliga drag, särskilt på grunt vatten, är då lättare skeddrag.

Öringens fångstmått och fredningstider

Enligt fiskeförordningen bör fiskar som fångas i naturliga vatten från och med 1.1.2016 uppfylla följande krav. Fiskens längd mäts med fiskens mun stängd, från nosspetsen till den utsträckta och sammanpressade stjärtfenans spets. Källa: Eräluvat.fi 

 • ÖRING MED FETTFENA
  I vattnen ovanför 67º00´N breddgraden minst 50 cm.
  Breddgraderna 64º00´N–67º00´N minst 60 cm.
  I bäck eller tjärn som saknar vandringsförbindelse med hav eller sjö, högst 45 cm.
  Fredningstid: I älvar och bäckar 1.9–30.11.

Från och med 2019 helt fredad i alla havsområden.

 • Helt fredad i sötvatten söder om 64º00´N breddgraden. Gäller inte havsöring som fångats i bäck eller tjärn som saknar vandringsförbindelse med hav eller sjö.
  I älvar och bäckar 1.9–30.11.
 • ÖRING MED KLIPPT FETTFENA
  Minst 50 cm.
  Fredningstid: I älvar och bäckar 1.9–30.11.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!