Djupfriterad asp
För följande recept kan du också använda valfri stor fisk i karpfamiljen. Filéa aspen (Leuciscus aspius) genom att göra ett snitt längs ryggraden utan att skära ut revbenen från ryggraden. Skjut kniven längs ytan av benen och skär ut sidfiléerna från den inre delen av fisken. Om du vill kan du ta bort muskelbenen längs ryggen. Leta upp spetsarna på muskelbenen och skär längs med benlinjen till muskelbenens Y-gafflar (1 i figuren nedan). Vänd bladet och för det parallellt med benen i riktning mot ryggen, så kommer du att kunna skära ut en benfri filé som sträcker sig längs fiskryggen (1b i figuren). Skär ut muskelbenfilén genom att göra ett snitt från sidlinjen mot undersidan av muskelbenen och skär ut filén (2 i figuren). Skär ut filén med ben nära svansen (3 i figuren). Du kan mala dessa filéer med ben och använda dem till fiskbollar eller fiskbiffar. Skär de benfria filéerna i långa, fingerstora remsor och strö över lite salt.
Smet
100 ml vetemjöl
100 ml ströbröd
100 ml mannagryn
1 ägg
½–1 l rapsolja för fritering
100 ml rostad sesamolja
Gräddfilsås
200 ml gräddfil
Saft och skal från en halv lime
Salt
Färskt hackad persilja och gräslök
Rulla fiskremsorna i vetemjölet. Blanda i ett vispad ägg. Blanda ströbröd och mannagryn tillsammans, häll det över fisken och fritera fisken i en kastrull i små omgångar. Du kan också steka fisken i en stekpanna med mycket olja. I så fall ska du vända fisken då och då. Använd medelhög värme (oljetemperaturen bör vara 170–180 °C). Var försiktig när du lagar mat med varm olja! Servera fisken med gräddsås och chilisås.
Asp (Leuciscus aspius)
- Perfekt storlek för matfisk: 1–2 kg
- Trivs i havet, sjöar och floder
- Simmar upp för att leka i flodmynningar och starka strömmar
- Asp är en rovfisk som lätt kan fångas med jiggar, små skeddrag eller wobblerdrag
Användning
- Välsmakande och fettsnål
- För konservering och sushi – ingen risk för maskar!
- Bäst förberedd genom stekning eller rökning
- Filéa genom att skära längs ryggraden utan att skära i revbenen. Du kan få en benfri filé genom att ta bort muskelbenen:
Du kan få en benfri filé genom att ta bort muskelbenen.
Underutnyttjad, utsökt och uppskattad fisk
All vild fisk måste frysas i –20 °C i över 1 dag innan den äts rå.
Text och bilder: Sakke Yrjölä