Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Vilket ekolod passar mig?


Många fiskare funderar över vilket ekolod som skulle vara det lämpligaste för de egna behoven. Happy Anglers experter har samlat en del tips med vilka du hittar rätt ekolod eller kombienhet just för dig, för att effektivera fisket och båtkörningen.

Traditionellt ekolod - det förmånligaste alternativet

Det traditionella ekolodet är bekant för många. Det är fortfarande den mest använda ekolodstypen och ett säkert val både för fiske och för båtliv. Ekokäglan som avges av givaren är rund och dess bredd på botten beror på ekofrekvensen och vattendjupet. Det traditionella ekolodet är en basegenskap i nästan alla enheter som finns till salu i dag.

CHIRP

Ett ekolod med CHIRP-teknologi skickar ut pulser på flera frekvenser samtidigt! Fiskar och bottenstrukturer syns märkbart tydligare och det blir mindre störningar på skärmen. Oftast finns CHIRP-tekniken som en del av ett traditionellt ekolod, men den kan också användas som teknik i sidoseende ekolod eller ekolod med fotografiliknande bild.  

Fotografiliknande vy under båten

Denna ekolodsteknik ger en betydligt skarpare och tydligare bild av fiskar, stim och bottenstrukturer än ett traditionellt ekolod. Det går mycket lättare att urskilja enskilda fiskar i ett stim eller nära bottnen än med ett traditionellt ekolod.

Som bäst när man söker fiskar, fiskstim eller bottenformationer och växtlighet. Givaren har en mycket tunn, men bred, solfjäderformad ekokägla. Det betyder att den inte lämpar sig för till exempel vertikalfiske eller pimpelfiske, eftersom det är svårt att träffa betet med den tunna, solfjäderformade käglan.

Vid trolling är det också osannolikt att få syn på trollingloden på ekolodets skärm. De flesta apparaterna har både ett traditionellt ekolod och fotografiliknande ekoteknik. Genom att dela skärmen ser du båda teknikerna praktiskt bredvid varandra och får bästa nyttan av båda två! Ger även en erfaren fiskare nya vyer av välkända fiskeställen. Utmärkt hjälpmedel både vid kastfiske och vid trolling. 
 

DSI-ekolodsteknikens namn enligt varumärke

 

Sidoseende ekolod - den exaktaste bilden av bottenformerna


Ett sidoseende ekolod representerar samma teknik som ekoloden med fotografiliknande bild, men med den skillnaden att det lodar åt sidan. Ett sidoseende ekolod är en utmärkt hjälp vid trolling och jiggfiske samt för att undersöka bottenformationer. Med dess hjälp kan man se tiotals meter sidlänges från båten.

Tolkningen av det sidoseende ekolodets bild kräver lite övning, men när man väl lärt sig det ger det många fina möjligheter som hjälpmedel i fiskandet. På ekobilden syns båten upptill i mitten. Bottnen syns på båda sidorna och området däremellan är vatten. Ekokäglan på ett sidoseende ekolod är också tunn och solfjäderformad. Beroende på modell kan det sidoseende ekolodet vara en del av en apparats egenskaper eller en separat enhet eller givare. Möjligheten att söka efter fiskstim, steniga partier och grunda ställen på ett vidsträckt område hör till det sidoseende ekolodets viktiga egenskaper.

  

Sidoseende-ekolodsteknikens namn enligt varumärke

Hitta fiskarna i sjön vid sommarstugan - den rörliga fiskarens val

 
Känner du till sjöns djupa ställen och bankar där du kunde hitta gös- eller abborrstimmen en sommarkväll så du får lite fisk att röka?

Vid sommarstugan används ofta en traditionell roddbåt vid fiskandet. Då får ekolodet inte ström från en båtmotor. Vi har också bärbara ekolod och kombienheter med engångsbatterier eller laddbara batterier som strömkälla. Den bärbara apparaten är lätt att ta med och att montera.

En kombienhet som den rörliga fiskarens hjälp låter som ett konstigt val. Kartan och gps-positioneringen ger dig emellertid möjlighet att söka efter nya fiskeställen längre bort. Där hemma kan du, innan du far, söka ett ställe på kartan där du vill fiska och spara det i apparatens minne.

På vägen kan du sedan tidvis följa med på kartan hur du närmar dig fiskestället och tack vare gps-positioneringen ser du var du är. Hittar du ett superfiskeställe kan du spara det exakt på kartan så du säkert hittar dit igen.

  

 
Vanligt ekolod
Chirp
DSI-ekolod
Sidoseende ekolod
Kombienhet
 
Enkel observation av djup och bottnens form Traditionellt ekolod med bättre urskiljning av objekt Lättare att urskilja enskilda fiskar, även dem som är nära bottnen Lodning av bottenformer och strukturer på båda sidor av båten Har förutom ekolod även kartplotter
Urskiljande av fiskstim och enskilda fiskar beror på apparaten och inställningarna Förbättrar urskiljandet av enskilda fiskar och fiskstimmens struktur Tydligare bild av fiskstim; är där flera gösar eller massor av småfisk? Underlättar sökandet av fiskstim, steniga ställen och grund

Lättare att hitta fiskeställena med hjälp av kartan

Bästa alternativet för pimpelfiske och vertikaljiggning, när man vill se betet på rutan Bättre urskiljningsförmåga tack vare flera ekofrekvenser som sänds ut samtidigt Ekokäglan är som en tunn solfjäder; betet eller trollinglodet syns sällan på rutan

Tolkning av bilden kräver lite övning, men ger mycket tilläggsinformation

Visar även båtens hastighet

Grunden till de flesta ekolod   Ofta finns i samma apparat även ett traditionellt ekolod Fås ofta som tilläggsutrustning, men ingår i vissa kombienheter

Kan använda flera olika ekotekniker beroende på modell

Kastfiske Kastfiske Kastfiske Kastfiske Kastfiske
Trolling Trolling Trolling Trolling Trolling
Pimpelfiske Pimpelfiske     Pimpelfiske
Vertikaljiggning Vertikaljiggning     Vertikaljiggning
Båtsport   Båtsport   Båtsport
    Sökande av undervattensobjekt Sökande av undervattensobjekt Sökande av undervattensobjekt

 

Noggrannare kartor tack vare gemenskap

På Lowrances Insight Genesis -tjänst kan man ladda upp sina egna kartor och ladda ner kartor som andra laddat upp. Bekanta dig med tjänsten på adressen https://insightstore.navico.com/. Du kan registrera dig gratis. Andra användares kartor finns under rubriken Social map.

Användning av tjänsten kräver en kombienhet som kan lagra djup- och platsinformation. I vårt utbud är detta möjligt från och med Elite-5/7 -seriens apparater.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!