Stort sortiment!
Fri frakt på order över 1500 kr för medlemmar!

Jiggfiske

Idén med jiggfiske är att fiska jiggen med olika invevnings- och spötekniker så att man får fisken retad till hugg. Jiggar fiskas i huvudsak nära botten. I jiggfiske är det viktigt att välja rätt redskap för att fisket ska bli så effektivt och roligt som möjligt.

 

Redskap

  • Spö: Haspelspö med längden 180–195 cm och 1/3 aktion, så att det har tillräckligt med styvhet för att kroka också större fiskar.
  • Rulle: Haspelrulle i storleksklassen 1000–1500, med omedelbar backspärr för att fiskekänslan ska vara så bra som möjligt och fisken inte ska få med sig lös lina vid mothugget.
  • Lina: Flätlina 0,10–0,14 mm. Linan bör synas så bra som möjligt, t.ex. fluorgul är en mycket bra färg, så att nappen går att avläsa bättre. Flätlinans fördel är att den inte töjer, vilket ger en bra känsla för betet och underlättar krokningen. Fördelen med tunn lina är långa kast och mindre vindpåverkan.
  • Tafs: Som fortsättning på flätlinan är det bra att ha en nylon- eller fluorocarbontafs i 0,30–0,40 mm tjocklek. Det ger bättre hållbarhet mellan stenar och gäddans tänder. Tafsen lugnar också jiggens rörelser en aning.

   

Att välja rätt jiggskalle

Att välja rätt jiggskalle hör till det viktigaste vid jiggfiske. Här är några riktgivande tips.

• Kom ihåg att också beakta vind, strömning och vattentemperatur. Ju kallare vattnet är desto sannolikare är det att lugn invevning funkar bäst och då kan du ta en lite mindre jiggskalle än vanligt. I varmt vatten kan du prova lite snabbare invevning och då kan du välja en aningen tyngre jiggskalle.

• Fiskar du i strömmande vatten kan jiggskallen vara betydligt tyngre.  Det viktiga är att du hela tiden har en bra känsla för botten.

 

Kom också ihåg linans effekt i jiggfiske:
Schemat gäller 0,12 mm flätlina med 1,5 m 0,35 mm tafs.

Använder du kraftigare lina med större vatten- och vindmotstånd sjunker jiggen långsammare.

Djup                    Jiggskallens vikt
1 m                      3 g
2 m                      5 g
3 m                      5–7 g
4 m                      7–10 g
5 m                      10–12 g
6 m                      10–12–15 g
7 m                      10–12–15 g
8 m                      12–15–17 g
9 m                      12–15–17 g
10 m                    15–17–20 g

TEXT & VIDEO:
Kalle Paavola  

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inte exklusiva erbjudanden, rabattkoder och guider!